Szmogriadó több városban

MTI   ·   2011.11.15. 13:14

Az OKI legfrissebb mérési adatai alapján készült térképén kedden már Debrecen és Kazincbarcika mellett Székesfehérvár, Esztergom, Tököl, Sajószentpéter, Miskolc és Nyíregyháza is piros színnel szerepel, vagyis a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm felett van, a levegő minősége veszélyesnek számít.

Kilenc település levegője számít egészségtelennek, ezért narancssárga színnel szerepel Győr, Várpalota, Budapest, Százhalombatta, Pécs, Szeged, Salgótarján, Eger és Hajdúnánás. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van. Az OKI térképén zöld színnel szerepel Sopron, Ajka, Veszprém, Tatabánya, Dunaújváros és Hernádszurdok, vagyis ott „kifogásolt” a levegő minősége.

Az OKI egyetlen települést sem jelölt kékkel, vagyis a mérőállomások legfrissebb eredményei alapján egy település levegőjét sem minősítették elfogadhatónak.

Térkép forrása: OKI

A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az "elfogadható" szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a "kifogásolt" szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű „veszélyes” kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban azt közölte: szmogriadót bejelenteni és emiatt korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van – helyi rendeletben meghatározott – szmogriadóterve. Számos kritériuma van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadótervet készíteniük, az egyik feltétel a település lélekszáma – ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező.

Korábban több településen is szmogriadót kellett elrendelni a szálló por magas koncentrációja miatt. Legutóbb, múlt pénteken, Nyíregyházán és Miskolcon is visszavonták a riadót. Nyíregyházán – ahol korábban a leghosszabb ideig volt érvényben a szmogriadó riasztási fokozata – hétfőn ismét elrendelték a tájékoztatási fokozatot.
Az OKI hétfőn még csak Debrecen és Kazincbarcika levegőjét minősítette veszélyesnek. Kazincbarcikán hétfőn a város polgármestere többek között arra kérte a helyieket, hogy lehetőség szerint kerüljék a fával és a szénnel való tüzelést. Az avar és a kerti hulladék égetése tilos.

Debrecenben kedden a szmogriadó riasztási, Budapesten és Szegeden a szmogriadót tájékoztatási fokozatát rendelték el. Tarlós István főpolgármester önkorlátozó intézkedésekre kérte a lakosságot és a légszennyezőket, továbbá a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kérte.

Kapcsolódó hírek