Szóljon hozzá a BMT-hez!

iho   ·   2023.02.05. 13:00
00_bp_fejl_Terv

Bárki elmondhatja a véleményét arról, milyen legyen Budapest közlekedése 2030-ig. A szakmai és civilszervezeti egyeztetések után elindult a Budapesti Mobilitási Terv széleskörű társadalmasítása.

  • Gyalogosbarát közterületek kialakítása,
  • akadálymentes járműpark megvalósítása,
  • a közlekedési módok kényelmes váltásának lehetősége,
  • a reptér elérhetőségének javítása

– az átfogó városfejlesztési szempontok mellett ilyen és ehhez hasonló javaslatokat fogalmaz meg az a Budapesti Mobilitási Terv, ami a főváros fenntartható városi mobilitási terveként Budapest közlekedési fejlesztésének irányait hivatott kijelölni 2030-ig. A fenntartható városi mobilitási terv megléte egyben feltétele az egyes Európai Uniós források megszerzésének.

A következő egy hónapban bárki véleményezheti a BKK honlapján elérhető stratégiát, ami a 2030-ig elinduló fejlesztéseket meghatározó célokat és a tervezett intézkedéseket mutatja be és az ehhez kapcsolódó Stratégiai és Környezeti Vizsgálat eredményeit. A kérdőívek segítségével a budapestiek és az agglomerációban élők is hozzátehetik saját gondolataikat a tervhez, az anyag készítői minden beérkező javaslatot megvizsgálnak majd.

Új kihívások mentén

Az érvényben lévő, 2019-ben széles társadalmi támogatottsággal elfogadott stratégia felülvizsgálatára az elmúlt időszak kihívásai – egyebek mellett a koronavírus-járvány, energiaválság –, illetve az EU és az új városvezetés klímapolitikája adtak okot.

Az átdolgozott BMT-t a Fővárosi Közgyűlés megbízásából készítette el a BKK szakmai és civil szervezetek bevonásával, a kérdőíves társadalmi egyeztetések eredményeit figyelembe véve.

A 2021-ben megkezdett felülvizsgálattal a stratégia készítői olyan szempontokat építettek be a Budapesti Mobilitási Tervbe, amelyek gyorsabban közelebb visznek a zöld és hozzáférhető főváros kialakításához:

  • nagy infrastrukturális beruházások helyett kisebb, gyorsan és hatékonyan megvalósítható, hasznosabb projekteket helyez előtérbe;
  • a közösségi közlekedés fejlesztése mellett nagyobb hangsúlyt fektet az aktív mobilitás, a gyalogos közlekedés és a kerékpározás feltételeinek javítására;
  • korszerű digitális szolgáltatásokat kínál;
  • erősíti a főváros, a kerületek és a térség együttműködését.
Széles körű társadalmasítás

A két éve tartó folyamat következő állomásaként az elkészült dokumentumokat, a BMT célrendszerét, valamint a Stratégiai és Környezeti Vizsgálatot a BKK széles körben elérhetővé és véleményezhetővé teszi.

A Budapesti Mobilitási Terv stratégiai anyaga és a hozzákapcsolódó Stratégiai és Környezeti Vizsgálat mától olvasható és március 10-éig véleményezhető a BKK honlapján. A Budapesti Mobilitási Terv a társadalmi vélemények beépítése után nyeri el végső formáját, amelyről a főváros közgyűlése várhatóan 2023 tavaszán dönt majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.