Sztrájkolnak a frankfurti marshallerek

Szilágyi Károly   ·   2012.02.26. 21:00
vorfeldaufsicht400

Európa egyik legforgalmasabb repülőterén sztrájkba lépnek a marshallerek és az előtérfelügyelők, illetve a gurulóirányítók egy része, mintegy 200 fő. Álláspontjuk szerint nem tisztességes, hogy a repülőteret üzemeltető Fraport ki akarja zárni őket a bérmegállapodásból, és nem akarja honorálni a többletmunkájukat. A Gewerkschaft der Fluglotsen nevű szakszervezet álláspontja szerint a légiforgalmi előtereket felügyelő, és a repülőgépeket a földön irányító 90 szakembernek sokkal több munkája lett a negyedik futópálya átadása óta. A Fraport álláspontja szerint az ő ajánlatuk megfelel a munka mennyiségének, a frankfurti előteresek ráadásul sokkal jobban keresnek, mint müncheni kollégáik.

A frankfurti reptér a levegőből, bal oldalon az új futópálya

Hivatalosan egyik fél sem közölte a követeléseket és az ajánlatot, de az iho.hu úgy értesült a reptérüzemeltetőhöz közeli forrásból, hogy a szakszervezetek a forgalmi tisztek évi 42 000 eurós fizetését 44 százalékkal növelné, munkaidejüket pedig 9 százalékkal csökkentené; míg az előtérfelügyelők 53 000 eurós éves fizetését 44,5 százalékkal kellene növelni, ezzel együtt a munkaidőt 13 százalékkal csökkenteni álláspontjuk szerint. A munkaadói oldal viszont nem szeretne kétszámjegyű emelést adni, véleményük szerint ajánlatuk így is honorálja az előteresek pluszmunkáját.

Mivel az álláspontok nem közeledtek a csütörtökön kezdődött, de pénteken félbeszakadt bértárgyaláson, vasárnap a szakszervezet ismét sztrájkot hirdetett. Ebben a vitában már korábban is voltak munkabeszüntetések, öt nap alatt összesen 1000 járatot töröltek a világ 7. legforgalmasabb repülőterén. A mostani munkabeszüntetés kapcsán a Fraport előbb 80, aztán 140 járat törlésére számít, elsősorban belföldi és európai járatokat. (A törölt járatok listája itt olvasható.) Mint mondják, sokat tanultak az előző sztrájkokból, és meg fogják oldani a helyzetet. A korábbi munkabeszüntetések okán pluszszemélyzetet képeztek ki és vettek fel az előteres feladatokra, így a sztrájkoknak egyre kisebb hatása volt.

Előteres Frankfurtban - a szakszervezetek szerint a pótmunkaerő egy része lejárt engedéllyel dolgozott

A szakszervezet szerint a friss munkavállalók alkalmazása veszélyeztette a repülés biztonságát, hiszen sokan közülk nem vizsgáztak, vagy rég lejárt engedéllyel kezdtek dolgozni - ezért jogi lépéseket helyeztek kilátásba. Perrel azonban a másik oldal is fenyeget: a frankfurti reptér legnagyobb ügyfele, a Lufthansa, valamint a Ryanair és az airberlin mintegy 3,2 millió euróra perli a német viszonylatban kicsinek számító GdF-et. Valószínűtlen, hogy bármelyik bíróság megítélne ekkora kártérítést, az azonban biztos, hogy egy ennél kisebb összeg megítélése is tönkre tudja tenni az aprócska szakszervezetet, ez pedig óvatosságra intheti az érdekvédőket.

Kapcsolódó hírek