Tatabányai buszbaleset: még egy nappal tovább tart a vágányzár

iho   ·   2014.10.20. 10:04
tbanyabal_0

Egy nappal még tovább tartanak a helyreállítási munkák Tatabányánál, a vasúti közlekedés ezért csak csütörtök hajnalban indul meg.

 

Korábban írtuk:

A korábban jelzettnél hosszabb ideig, szerda hajnalig járnak vonatpótló autóbuszok Tatabánya és Oroszlány között a hétfőn történt baleset helyreállítási munkái miatt – közölte a Mávinform kedden hajnalban. Tájékoztatásuk szerint ezidő alatt az utasoknak a buszra szállás, és a hosszabb menetidő miatt 15–20 perces késéssel kell számítaniuk. A vonatpótló autóbuszok a súlykorlátozás miatt nem tudnak bemenni a Kecskéd-alsó megállóhelyre, emiatt az utasokat a kecskédi szövetkezeti Volán buszmegállóban tudják felvenni.

Meghalt az a nő, akit mentőhelikopterrel vittek Budapestre, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő esti közleményében azt írta: a helyszínről a mentőszolgálat munkatársai tuzenegy embert vittek kórházba. Közülük egy nőt mentőhelikopter szállított el, ő később a kórházban életét vesztette.

A Mávinform korábban úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a Vértes Volán járata a jól működő fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a vonat elé. Pruzsina Alice, a Vértes Volán szóvivője korábban azt közölte: nem sérült meg, de nincs kihallgatható állapotban az 56 éves buszsofőr. Hozzátette: a férfi – aki tizenöt éve dolgozik a cégnél, és négyszázezer kilométert vezetett balesetmentesen – „folyamatosan a sérültek állapota felől érdeklődik”, és egyelőre nem tud magyarázatot adni a történtekre. Pruzsina Alice elmondta: a buszon húszan utaztak, a négy legsúlyosabb sérült a jármű hátsó részében.

 

A baleset napján először írtuk:

Tatabányán, az Erőmű utcai vasúti átjáróban összeütközött a Vértes Volán egy menetrend szerint közlekedő csuklós autóbusza és az Oroszlányból Tatabányára tartó személyvonat hétfőn délelőtt. A vonat a csuklós busz hátsó részének ütközött. A helyszínre a tatabányai hivatásos tűzoltóság vonult több járművel is, a buszba szorult sérülteket feszítővágóval kellett kiszabadítani a roncsból. A vonat utasai közül senki sem sérült meg, de a buszon heten könnyű, négyen súlyos sérüléseket szenvedtek: három ember szenvedett gerinc-, koponya- és mellkassérüléseket, egy sérült sokkos állapotban volt, ezért nem szállíthatták el mentőautóval, őt mentőhelikopter vitte kórházba.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Mihádák Zoltán)

Az átjáróban a baleset idején jól működött a fénysorompó, az ütközés okát a rendőrség vizsgálja. Mivel az eset következtében több felsővezeték-tartóoszlop is megsérült, a vasúti közlekedés helyreállítását csak a késő délutáni órákra ígéri a MÁV.

Tatabánya és Oroszlány között az utasokat vonatpótló buszokkal szállítják várhatóan a késő délutáni órákig. A balesetben érintett vonatot a 9076 001, régi sorozatjelén BVmot 001 motorkocsi továbbította.

A Vértes Volán szóvivője, Pruzsina Alice az MTI tudósítójának kérdésére elmondta, hogy az 56 éves sofőr 15 éve dolgozik a cégnél, négyszázezer kilométert vezetett balesetmentesen. Ő nem sérült meg, de sokkos állapotban van, egyfolytában a sérültek állapota felől érdeklődik, így a rendőrség egyelőre nem tudta kihallgatni. A szóvivő hozzátette, hogy a balesetet szenvedett húsz éves Ikarust az idén, év végén tervezték selejtezni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek