Teljesen átépül a 33-as főút egyik debreceni kereszteződése

iho/közút   ·   2021.08.02. 19:25
00_debreceni_keresztezodes

Folytatódik a NIF Zrt. beruházásában zajló debreceni infrastrukturális fejlesztési program a Nyíl utca–Hadházi úti csomópontban.

A 33-as főút Nyíl utca–Hadházi utca kereszteződésében található, jelzőtáblával szabályozott, nagy területen elhelyezkedő csomópont nem koncentrálódik egy pontra, annak átláthatósága nem megfelelő. A kivitelezés során elvégzik a csomópont teljes, a 33-as főúton 454 méter hosszban, a csatlakozó szakaszokon összesen 230 méter hosszban történő átépítését, megtörténik annak helyszínrajzi, magassági és keresztmetszeti átalakítása. A csomópont létesítményei úttartozékokkal, végleges forgalomtechnikai kialakítással, jelzőlámpás forgalomirányítással egészülnek ki. A beruházás részeként a kereszteződés közvetlen szomszédságában lévő Bem téri csomópont egyes ágain külön jobbra kanyarodó, szigettel elválasztott sávokat létesítenek. A két csomópont tervezése során kiemelt szerepet játszott a jelzőlámpák összehangolása. Az új jelzőlámpás csomópont esetében, valamint a megyei könyvtár előtti területen jelentős sávbővítés valósul meg. A Homok utcai csatlakozásnál lévő autóbuszmegállót nagy teherbírású bazaltbeton burkolattal építik át.

(fotók: NIF Zrt.)

A munkaterületen kiépítették a forgalomterelési létesítményeket, ezzel egyidőben megkezdődött a Nyíl utcai kiemelt szegély bontása, a Hadházi úti buszöböl kiépítése és a Bem téri villamos felsővezeték tartó oszlopok alaptestjeinek betonozása.

A NIF Zrt. beruházásában zajló „Debreceni szűk keresztmetszetű közlekedési elemek, csomópontok átépítése” fejlesztéssorozat keretében több, közlekedésbiztonságot növelő projekt valósul meg.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a Debreceni Mélyépítő Holding Kft.–Zemplénkő Kft.–Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésében, hazai forrásból valósul meg nettó 1 milliárd 150 millió 914 forint értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek