Tiltakozók miatt akadozott a trieszti kikötő

iho   ·   2021.10.18. 18:00
trieszt_kikoto01

Százak demonstráltak a kikötő mindennapi üzeméhez bevezetett Covid-intézkedések ellen.

Helyi médiaforrások szerint a létesítmény bejárata előtt összegyűlt tiltakozókhoz a kikötő dolgozói közül is körülbelül kétszázötven, éppen nem beosztott ember is csatlakozott. A demonstrációra azért került sor, mivel Olaszország szigorú szabályokat tervez életbe léptetni a koronavírus elleni védekezés kapcsán: a kikötői dolgozók hamarosan csak akkor vehetik fel a munkát, ha rendelkeznek úgynevezett zöld engedéllyel. Ezt háromféleképpen szerezhetik meg: ha beoltatják magukat, ha hivatalosan is átestek a pandémián, vagy ha negatív Covid-tesztet mutatnak fel – a teszt viszont nem ingyenes. A kikötő közel ezer alkalmazottjának viszont legalább a negyven százaléka nem rendelkezik még oltással.

Az olasz Covid-szabályozás Európa egyik legszigorúbbika: ha egy dolgozó az engedély nélkül áll szolgálatba, felfüggesztik állásából, öt nap után pedig a fizetését is elveszítheti. A vállalatok, valamint a személyzetért felelős alkalmazottak is komoly bírságot kaphatnak a nyakukba, ha a zöld engedély nélküli dolgozót hagynak munkába állni. A felmérések alapján az olaszok kétharmada támogatja a drákói intézkedéseket.

Azt még nem tudni, hogy az intézkedés mennyire akadályozza majd a forgalmas adriai kikötőt érintő vasúti árufuvarozást. Váthatóan további demonstrációkra is sok fog kerülni Olaszország-szerte. A kikötőkben dolgozók az egyik olyan dolgozói réteg, akiktől elvárják a zöld engedélyt. A szigorú szabályozás már számos iparágban jelen van az olaszok életében, például az oktatásban való dolgozás, vagy az éttermek, múzeumok és edzőtermek látogatása csak a Covid-engedély felmutatásával vehető igénybe. Az eredetileg a pandémiás időszak alatt az EU-n belüli utazást elősegíteni hivatott engedélyt már egyre többen szerzik meg, nemcsak Olaszországban, hanem más uniós országokban is – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek