Típust vált Budapesten a Qatar Airways, visszatérés Dreamlinerrel

iho   ·   2020.05.11. 15:00
a7-acl586

A Qatar Airways foglalási rendszerében jelent meg az az információ először, hogy Budapestre június elsején esedékes visszatérésüktől kezdve nem az Airbus A330-asaival, A320-asaival fognak járni, hanem a gazdaságosabb, hatékonyabb, modernebb Boeing 787-8 Dreamliner típusú repülőgéppel. A típusváltást eredetileg 2020 végére, 2021 elejére tűzték ki, azonban erre a lépésre tehát korábban került sor a koronavírus járvány miatt, mint ahogy légitársaságok sokasága hozta előre régebbi gépeinek kisorolását: ha már keveset lehet repülni, és kevesebb gépre van szükség, repüljenek modernebb, gazdaságosabb flottával. A Qatar Airways lesz Budapesten a hosszabb távon repülő légitársaságok egyik zászlóvivője, amely a járvány lecsengése után először tér vissza. Természetesen először csak minimális kapacitással, majd megfontoltan építik vissza a menetrendet.

Júniusban a Qatar Airways heti három, júliusban heti négy, majd augusztusban heti öt járatot biztosít majd ezekkel a modern, kecses Boeing 787-8 Dreamlinerekkel.

A Qatar Airways egyik Boeing 787-8 Dreamlinere, Budapestről történő felszálláskor, 2018. február 28-án (fotó: Köbli Ferenc)

Az Airbus A330-asok átlagéletkora a légitársaságnál 12 év, a típus üzemeltetése kevésbé gazdaságos, a kabinbelső pedig öreg, felújításuk egy vagyonba kerülne. Milyen sors várhat arra a huszonhárom repülőgépre, amelyek most a Qatar tulajdonában állnak? Ezen repülőgépek másodkézre is juthatnak akár utasszállítóként, vagy átalakítják őket teherszállító repülőgépnek, vagy legrosszabb esetben bontóba kerülnek – azt, hogy melyik opcióval él majd a társaság egyelőre nem tudjuk.

Éppen pakolják le az árut a Qatar Aiways Cargo egyik Airbus A330F típusú repülőgépéről még márciusban a Cargo Citynél (fotó: Maron Szilárd Ákos)

Egy a biztos, még nem kell teljesen elbúcsúznunk a Qatar Airways Airbus A330-asitól, hiszen a légitársaság cargo részlege főként az A330-as teherszállító variánsaival hoz árut Budapestre.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.