Tíz MÁV-aluljáró lesz szebb, vidámabb, tisztább

iho/vasút   ·   2018.11.18. 08:00
kifestett_aluljaro0

Várakozásokat felülmúló érdeklődés kísérte az idén második alkalommal meghirdetett „Színezd Újra! Alkotói Napok 2018” pályázatot. Az augusztus közepén megjelent felhívásra huszonkilenc érvényes pályázat érkezett, ezek közül a vasúttársaság kiválasztotta azokat az alkotásokat, amelyek fővárosi és vidéki állomások gyalogos aluljáróit díszíthetik. Az egyéni és csoportos alkotók pályaműveit az alapján értékelte a MÁV, hogy azok megítélése szerint alkalmasak-e az aluljárók hangulatának javítására.

Bicskei részlet, 1. rész (fotók: MTI/Bodnár Boglárka)

Az eredetileg hat kijelölt gyalogos aluljáróra (Budapest–Mexikói út, Bicske, Mende, Pilis, Vác–Alsóváros és Vecsés) érkezett pályázatok közül végül tíz pályamű nyerte el a bírálók tetszését, ezért további négy helyszín (Üllői úti vasúti híd, Kelenföld, a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomása, illetve Sülysáp) bevonásáról döntött a vasúttársaság. A győztes pályázókkal folytatott személyre szabott egyeztetés eredményeként a kivitelezések idén novemberben kezdődnek és a fagyok elmúltával jövő tavasszal folytatódnak. A most következő hétvégéken a bicskei és a mendei állomásokon valósítják meg elképzeléseiket a győztes pályázók.

Bicskei részlet, 2. rész

Ezzel párhuzamosan – a 2019. május 31-éig tartó program keretében – országszerte száztizenegy aluljárót tesz rendbe a MÁV. Az év végig tartó első fázisban mintegy negyven aluljáró járófelületeinek tisztítását, a fal- és mennyezetfelületek szükség szerinti graffitimentesítését, mosását, illetve tisztasági festését végzik el a szakemberek. A munkálatok második ütemét tavasszal végzik el a vasúttársaság munkatársai. Az intézkedés első fázisa a nagy forgalmú fővárosi (Nyugati pályaudvar, Angyalföld, Újpest, Zugló) és vidéki (Vác, Biatorbágy, Érd alsó, Martonvásár, Szajol, Hatvan, Debrecen, Békéscsaba, Siófok, Fonyód, Veszprém) gyalogos aluljárókat érinti.

Mendei tervek (forrás: MÁV)

A vasúttársaság azt reméli, hogy a civil alkotók falfestményeit mindenki tiszteletben tartja, és megóvja a rendbe tett aluljárók tisztaságát is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek