Tizenhét új vasúti kocsit kap Szlovákia keleti régiója

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.10.28. 15:00
ZSSK1

A kocsik elsősorban Kassa és Eperjes vonzáskörzetében közlekednek a regionális járatokon. 

A ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság átvette az első négy, teljesen új építésű vasúti kocsit, amit a ruttkai járműgyártó- és javítóüzem (ŽOS Vrútky) gyárt. A vasúttársaság összesen tizenhét korszerű, 160 kilométer/órás sebességre képes, légkondicionált, többcélú térrel ellátott másodosztályú vasúti kocsit rendelt meg, amelyeket kizárólag Szlovákia keleti országrészében terveznek közlekedtetni. Ezzel egy picit kiegyenlítve a vasúton is észlelhető regionális különbségeket az országban. Az új vasúti kocsik a Kassa−Eperjes, Kassa−Tiszacsernyő, Kassa−Liptószentmiklós vonalon közlekednek. 

Korábban írtuk, mekkora különbség van a nyugati és északi, illetve a keleti és déli országrészek járműkínálata között. Az uniós forrásoknak köszönhetően 32,98 millió euró összegű beruházás történik a ZSSK járműparkjába, ami lényeges javulást jelent az utazási komfort terén. Az új Bdmpz sorozatjelű kocsik termes kialakításúak, légkondicionáltak, többcélú rész is van rajtuk, ami kerékpár, babakocsi, sílécek szállítására is alkalmas. Zár rendszerű WC, vizuális és akusztikus utastájékoztató rendszer, az utasok számlálására alkalmas kamerarendszer, wifi, konnektorok, USB-csatlakozók is vannak a kocsiban. Mind a tizenhét kocsit 2023 végére adják át a megrendelőnek. Ez a kocsiflotta egyébként kiegészítésként szolgál ahhoz a harmincöt felújított kocsihoz, amelyeknek az átadása folyamatosan zajlik – eddig ebből tizenkét vasúti kocsit vett át a ZSSK.  
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek