Több mint száz kerékpárt mutat be a Közlekedési Múzeum Bringára váltva című új időszaki kiállítása

iho   ·   2023.06.24. 09:00
DSC_1055

Új kiállítást nyit a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában június 23-án, aminek idén is a szemléletformálás, a tudomány és a technikatörténet vívmányainak élményközpontú bemutatása a célja. Az október 23-áig látható „Bringára váltva” című időszaki kiállítás egyedi megközelítésben mutatja be a kerékpározás történetét, fejlődését és társadalmi vonatkozásait. A „Bringára váltva” megtekinthető lesz június 24-én a Múzeumok Éjszakáján is.

A tárlat több mint száz kerékpáron keresztül mutatja be az egyre népszerűbb jármű térhódítását itthon és külföldön. Betekintést ad a kerékpár versenyzők sporttevékenységébe, különböző élethelyzetekbe, megismerteti a látogatót a kerékpáros történelem legrégibb “retro” és legújabb csúcskategóriás darabjaival. A tárlat ízelítőt ad a hazai tókerülő kerékpár utakról és a világkörüli kerékpáros expedíciókról is. A kerékpáros sportolók és versenyzők is igazi kuriózumokat láthatnak: magángyűjtemények legjobbjait, például egy eredeti Favoritot 1959-ből egy Rappa hajtómű-váltós kerékpárt 1935-ből. Találkozhatnak a Specialized S-Works Tarmac országúti kerékpárral vagy az  egyedi építésű Dózsával is. Mindemellett a tárlat bajnokok mezeit, díjait és trófeáit is bemutatja és a Tour de Hongrie, a Tour de France vagy Giro d’Italia  sem marad ki a kerékpáros kiállításból.

A „Bringára váltva” bemutatja a korszakalkotó kerékpárokat 

A kiállítás különleges, korszakalkotó kerékpárokat is bemutat: az 1860-as évekből fennmaradt Michaux pedál-hajtású kerékpár mellett több nagykerekű velocipéd is szemügyre vehető. Találkozhatunk egy olyan járművel is, amelyet egy vízvezetékszerelő mester alakított át, hogy nagyobb rakományok szállítására is alkalmas legyen, továbbá egy áruszállító triciklivel is, melyen szintén speciális kialakítást figyelhetünk meg. Megtekinthető az 1950-es évek jellegzetes Robusta férfi kerékpárja, melyet az angol Philips mintájára gyártottak közel 30 éven keresztül. Szerepel a kiállított darabok között a Weiss Manfréd által gyártott Pálma is, amelynek alkatrészei még egyeznek a liszenc-típus jellemzőivel – rendkívül egyedi példány hazánkban. A Félegyházi összecsukható kerékpár ugyancsak különleges darabja gyűjteménynek, melyet az 1970-es évek elején készített alkotója diplomamunkaként, valószínűleg a Csepeli Kerékpárgyár Camping típusai által inspirálva.

A Közlekedési Múzeum minden korcsoportot interaktív programokkal vár

A Bringára váltva kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek óvodás, általános- és középiskolás csoportok, az egész család vagy felnőtt közösségek számára is tartalmas, élményközpontú időtöltést jelentenek.

Schneller Domonkos múzeumigazgató mutatja be a kiállítást (fotók: Szikora Zsombor, MMKM)

 

Június 24-én a Közlekedési Múzeum rendhagyó programokkal vesz részt a Múzeumok Éjszakáján 

A Neumann János emlékév kapcsán rendhagyó programokkal készülnek a szervezők, ahol interaktív módon mutatják be a hétköznapi matematika világát. A látogatók különleges utazáson vehetnek részt, amely Neumann János világába kalauzolja az érdeklődőket. Mindeközben megismerhetik milyen hatással van az informatika világa a modern kerékpárok tervezésére, átfogó képet kaphatnak Neumann jelenünkre gyakorolt hatásairól.

A Múzeumok Éjszakáján nosztalgia villamos utazásra ad lehetőséget a BKK és a Közlekedési Múzeum

Az Északi Járműjavítóba egy különleges F1A típusú nosztalgia villamossal is érkezhetnek a látogatók, amely egész éjjel a Festetics utca és az Északi Járműjavító között menetrend szerint közlekedik a BKK jóvoltából. A villamoson külön díjszabású érvényes jeggyel lehet utazni melyet a villamoson lehet megvásárolni, vagy elővételben a BKK ügyfélszolgálati irodáiban. A járat a BKK – BKV és a Közlekedési Múzeum együttműködésével közlekedik.

A kiállítás támogatói:

ACCELL Hunland Kerékpárgyártó és Értékesítő Kft., Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, Bianchi, Bikefun, BKV Zrt., Blue Scorpions MC Budapest, Bringaland, Bringasport - Magyar Kerékpáros Szövetség, Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Közlekedési Központ, Gepida, Ineos Grenadiers Cycling Team, Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség, Magyar Kerékpáros Klub, Magyar Közút Zrt., Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Magyar Turisztikai Ügynökség, Múlt-kor Történelmi Magazin, Nemzeti Sportügynökség Zrt., Shimano, Thales Rail Signalling, Solutions Kft., West Hungária Bau Kft.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek