Több mint 2460 milliárd forint fordítható közútfejlesztésre 2020-ig

MTI/iho   ·   2016.12.22. 13:33

Több mint 2460 milliárd forint fordítható a közúthálózat fejlesztésére 2020-ig, amelyből 1279 milliárd forint hazai forrás - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Pana Petra csütörtökön Győrben, a várost keletről elkerülő út második, 3,8 kilométer hosszú szakaszának átadásán. Az összegből mintegy ezer kilométer új, négysávos autópálya és gyorsforgalmi út épül meg. A következő hat évben pedig az ezer négyzetkilométerre vetített hálózatsűrűség huszonkét és fél kilométer lesz Magyarországon, meghaladja az európai átlagot. Az idei komplex útfelújítási programban hatvankilencmilliárd forint költségvetési forrásból mintegy 568 kilométernyi közút épült meg. A helyettes államtitkár felidézte, a kormány 2014-ben fogadta el a 2030-ig szóló Nemzeti Közlekedési Infrastruktúrafejlesztési Stratégiát, amelynek kiemelt célja, hogy az valamennyi autópálya kiérjen az országhatárra, a megyei jogú városokat pedig gyorsforgalmi utakkal kössék össze a sztrádákkal.  Úgy fogalmazott, hogy a kormány eltökélt azon útfejlesztések iránt, amelyek egy régió, egy város gazdaságát erősítik, mert a mai gazdasági környezetben alapvető elvárás, hogy közúton megközelíthető legyen a terület. Beszélt arról is, hogy a győri keleti elkerülő nettó 3,3 milliárd forintból megépült 3,8 kilométer hosszú, kétszer egysávos szakasza a korábban megépült 4,4 kilométer hosszú szakaszhoz kapcsolódva Gönyűt és Nagyszentjánost köti össze az M1-es autópályával. A három ütemben megvalósuló, összesen 13,4 kilométeres út 2018 elejére készül el és összeköti az M1-es autópályát a 14-es úttal, amellyel könnyebben lesz megközelíthető Szlovákia.

Simon Róbert Balázs, fideszes országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos arról beszélt, hogy amikor elkészül a 813-as számú út harmadik üteme is, a város észak-keleti része is bekapcsolódik a megyeszékhely vérkeringésébe, és úgy tudnak Szlovákia, vagy Budapest irányába utazni, hogy nem kell a belvárosba bemenniük. Az út egyben új vállalkozások létrejöttét is ösztönzi majd a térségben. Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Győr fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a képviselők elkötelezettek a város fejlesztésében. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt években mintegy huszonötmilliárd forintnyi fejlesztési összeget adott a megyeszékhelynek. Ennek az összegnek hangsúlyos része a jövő évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál beruházásaihoz kapcsolódik. Mayer András, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a harmadik ütem keretében mintegy 5,2 kilométer hosszú utat és egy hidat építenek a Mosoni-Dunán. A munkálatok várhatóan 2017 év elején kezdődnek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek