Többe kerülhet a tervezettnél a 3-as metró felújítása? - A minisztérium cáfol

iho   ·   2015.09.03. 16:25

Az Index azt írta, hogy a kormánytól még nem érkezett meg a szükséges banki kölcsön garanciavállalása, és a késlekedésben az is szerepet játszhat, hogy a gyártási folyamat legkellemetlenebb szakaszát kívánják az oroszok Magyarországon (Dunakeszin) elvégezni: a kocsik azbesztmentesítését, a veszélyes hulladék pedig itt is maradna. Később Tuzson Bence a lapnak elmondta: valóban a dunakeszi üzemben folyna a régi szerelvények azbesztmentesítése is, de az oroszok nem csak ezt a munkát bíznák a magyar partnerükre. Tuzson szerint a 63 milliárdos megbízás 25 százalékát a dunakeszi üzem végezné. A tervek szerint itt szedik szét a régi kocsikat, hogy azok fődarabjait kivihessék Oroszországba, majd a felújított részegységekkel együtt itt fogják összeszerelni is a vagonokat. Tarlós István az indexnek úgy nyilatkozott, a 60 milliárdos kölcsönt nyújtó bankkonzorcium  egyik kisebb tagja még nem szignálta a szerződést, ezért késik a kormányzati jóváhagyás is. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a napokban felerősödött a vita arról, ki is akart tulajdonképpen kocsifelújítást új szerelvények vásárlása helyett: a főváros vagy a kormány.

Az NGM délutáni közleményéből az derül ki, hogy a kormány a 3-as metró vonalán futó szerelvények felújításához szükséges 60 milliárd forint összegű fővárosi hitelfelvételhez állami kezesség biztosításával járul. Mint írták: a főváros korábban arról döntött, hogy a 3-as metró rehabilitációját a szerelvények felújításával kívánja megoldani. A közlemény szerint mivel a kormány felelősséget érez a főváros tömegközlekedésének biztonságos működtetése iránt, ezért úgy döntött, hogy a szerelvények felújításának terveit támogatja, mérlegelte az infrastruktúra felújításához szükséges pénzügyi források biztosításának lehetőségeit, és - a stabilitási törvényben lefektetett szigorú államháztartási szabályok figyelembevételével - "támogatja a felújítás hitelből történő finanszírozását, valamint engedélyezte az infrastruktúra felújítására szolgáló hitelfelvételt". A tárca közleménye szerint már döntött a kormány a finanszírozást biztosító banki kölcsönhöz történő állami kezességvállalásról, aláírták a szerződést a hitelnyújtó bankkonzorcium tagjai és a nemzetgazdasági miniszter.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek