Tovább ugrik a cseh Párduc

iho/vasút   ·   2016.02.03. 11:15
400px_cd_interpanter

A cseh fővárost Brnóval összekötő fővonalon az intercityknél több helyen megálló gyorsvonatok az IC-szolgáltatást egészítik ki, ráhordó–elosztó szerepükkel. A gyors járatokon a ČD a napokban kezdte el használni a hazai gyártású, a Škoda által épített InterPanter villamos motorvonatokat. A modern szerelvények magas kényelmi szintet képviselnek: utasterük légkondicionált, az utasok utazás közben vezeték nélküli internet-hozzáférést, konnektorokat és minden ülésnél lehajtható asztalokat vehetnek igénybe. A vasúttársaság tervei szerint júniustól a vonal összes gyorsvonatán InterPanterek váltják a régebbi szerelvényeket.

A ČD elnöke, Pavel Krtek (muszáj lefordítani: Kisvakond Pál) elmondta: a járműállomány megújításának részeként a Brno–Česká Třebová–Prága vonal gyorsvonataiban közlekedő, még az 1970-es, 1980-as években gyártott kocsikat nyolc korszerű motorvonat váltja le az év első felében. Kiemelte: a vasúttársaság ilyen mértékben 1989 óta nem újított a gyorsvonati színvonalon. Az InterPanterek nagy minőségi változást hoznak el az utasok számára. A járművek az intercity- és eurocity-vonatokhoz hasonló kényelmet nyújtanak, melyet Prága és Brno között ezentúl már nemcsak a prémiumjáratok által érintett két állomás, hanem tíz másik regionális központ utasai is igénybe vehetnek.

A ČD júniusig hazai gyártású InterPanter-motorvonatokra cseréli harminc-negyven éves gyorsvonatait. A cég 1989 óta nem fejlesztette ennyire a gyorsvonati szektort

Az InterPanterek Csehország legújabb modern vonatai, egyben a ČD első alacsonypadlós gyorsvonatai. A Škoda Vagonka a.s. által Ostravában gyártott motorvonatok első szerelvényei tavaly álltak forgalomba. Az alacsony padlószint miatt a járművekre babakocsival, kerekesszékkel vagy kerékpárral is könnyű a felszállás. Külön tér áll a babakocsival vagy kisgyermekkel utazók rendelkezésére, a kirándulók számára pedig tíznél is több férőhely van kerékpárok részére.

Az első cseh gyorsvonati Párducok a tavaly decemberi menetrendváltással álltak forgalomba a Brno–Břeclav–Přerov–Olomouc vonalon. A kínálat most a Brno–Česká Třebová–Prága viszonylattal bővült, a 2016-os menetrendi év során pedig a Brno–Olomouc–Šumperk, a Prága–Plzeň és a Prága–České Budějovice vonalakon is InterPanterre cseréli hagyományos gyorsvonati szerelvényeit a ČD.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek