További kilenc Eurosprintert bérel a Start

iho/vasút   ·   2024.05.07. 16:20
Eurosprinter az Akiemtől

Járt utat ne hagyj el járatlanért. 

Iparági információk szerint a meglévők mellé további kilenc Siemens Eurosprinter villamos mozdonyt állít forgalomba a MÁV-Start. Kérdéseinkre válaszolva a vasútársaság ugyanis a következőket közölte:

„A járműhiány enyhítésére rövidtávú megoldásokra is szükség van, ezért a korábbi terveknek megfelelően az Akiemtől bérelt 15 használt Siemens Eurosprinter ES64 U2 V7 típusú kétáramrendszerű, nagyteljesítményű villamosmozdony esetében kihasználjuk az opció lehetőségét, így még kilenc jármű érkezhet a MÁV-Starthoz. A vontatójárművek a műszaki felkészítés után folyamatosan fognak forgalomba állni. Az opciós mennyiség többségét nemzetközi forgalomban tervezzük közlekedtetni. A szakmai egyeztetések jelenlegi szakaszában még nem áll módunkban bővebb információval szolgálni. A célunk továbbra is az, hogy minél előbb, minél kedvezőbb feltételekkel újabb mozdonyokat állítsunk szolgálatba, emellett új járművek beszerzéséről sem mondunk le.”

Mint ismeretes, a korábbi tizenöt nagyteljesítményű, kétáramnemű, ETCS vonatbefolyásoló járműfedélzeti berendezéssel is felszerelt ES64U2-es október második felétől állt szolgálatba. A mozdonyok belföldön 160 km/órás sebességre engedélyezettek, de Magyarországon kívül beléphetnek Németország, Ausztria, Románia, Horvátország és Szerbia hálózatára is.

A szerződést a cégcsoport leányvállalata, a MÁV Rail Tours kötötte az Akiem SAS céggel. A MÁV-Start a mozdonyokat a MÁV Rail Tours Kft-vel meglévő hatályos együttműködési megállapodás keretében használja.

(fotó: MÁV)

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek