Troli, busz egyszerre egy vonalon

iho/közút   ·   2016.04.08. 18:27
trolibusz77_0

Vasárnaptól két héten át még jobb lesz Baktóban lakni Szegeden. A kertváros és a Mars tér között a 77A vonalon „műszaki teszt” keretében a Szegedi Közlekedési Társaság „demonstrációt” tart, de nem tüntetési értelemben: munkanapokon húsz, szabad- és ünnepnapokon harminc perces követési idővel beosztja az önjáró trolibuszait a 77A vonalra, így a követési idő munkanapokon tíz, hétvégenként tizenöt percre sűrűsödik.

A 77-es igazi kísérleti vonalnak tűnik Szegeden: nem is oly régen a korábbi 11-es vonalba olvasztották bele, vagy fordítva, betétjáratot kapott 77A-s jelzéssel. Maga a járatszám is csak 2012. április 10-étől létezik, korábban 72 Y-osnak hívták a vonalat, de az ekkor induló 2-es villamosvonal miatt a 72-esből újszegedi járatot csináltak, és hogy ne legyen még nagyobb keveredés jött az új szám, a 77-es.

Két hétre vetélytársat kap a vonalon a DAKK. Kíváncsiak leszünk a projekt eredményére is!

A pontos menetrend

Mars tér–Baktó, Völgyérhát utca
munkanapokon 6:08–19:48: 20 perc
szabad- és munkaszüneti napokon 6:23–19:53: 30 perc
Baktó, Völgyérhát utca–Mars tér
munkanapokon 6:28–20:08: 20 perc
szabad- és munkaszüneti napokon 6:43–20:13: 30 perc

De vissza a mába: a műszaki teszt egy EU-s pályázat része, az SZKT a Szegedi Tudományegyetemmel közösen részt vesz az ELIPTIC-projektben. Ebben a két hétben azt vizsgálják, kiváltható-e egy autóbuszvonal önjáró trolibuszokkal.

Az első troli a Mars térről április 10-én 6 óra 23 perckor indul majd. A Mars tér felé valószínűleg a Csillag tér (Budapesti körút) megállóban illesztik a vezetékekre a trolik áramszedőit. Visszafelé pedig egészen Tarján, Víztorony térig lehetnek drót alatt a járművek. A Mars téri forduló is izgalmas lesz: a 77A bement a Mars térre és onnan fordult vissza, a trolik viszont minden bizonnyal a Bartók tér felé fordulva tömböt kerülnek majd.

Az SZKT várja egyébként az utazóközönség tapasztalatait is a járatokkal kapcsolatban: e-mailt lehet nekik írni, vagy munkanapokon 7 óra 45 perc és 17 óra között telefonon lehet velük a tapasztalatokat megosztani a 62/485-495-ös telefonszámon.

Nem ez lesz az első éles bevetése a szegedi önjáró troliknak olyan vonalszakaszon, ahol nincs drót a fejük fölött. Tavaly májusban a Tisza Lajos körút felújítása idején is jól jött a beépített akkumulátoruk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek