Tűzijáték füstje is okozhatta a balesetet

MTI   ·   2011.11.06. 16:37
A tömegkarambol még péntek éjszaka történt az angol M5-ös autópálya Somerset megyei szakaszán, Bridgewater és Taunton között. A balesetben összesen harmincnégy jármű, köztük hat kamion ütközött. A balesetben érintett járművek közül több is kigyulladt, és teljesen kiégett. A tűz hevességét jezi, hogy az útszakaszt kétszáz méter hosszban újra kell aszfaltozni, ugyanis a burkolat a hőterhelés miatt tönkrement. A tűzben több robbanás is hallatszott, ezért a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az egyik autó robbanásveszélyes anyagot, például gázpalackokat szállított.

A tömegbaleset idején az útszakaszon sűrű köd volt, és a nem sokkal korábban véget ért heves esőzés miatt az útburkolat vizes, csúszós volt. A hatóságok vizsgálják, hogy a közeli sportpályán nem sokkal korábban véget ért tűzijáték füstje mennyiben járulhatott hozzá a látótávolság csökkenéséhez. A baleset túlélői, illetve az út túloldalán, a másik irányba haladó autósok egyaránt arról számoltak be, hogy hirtelen átláthatatlan, fekete füstbe kerültek, a látótávolság egyik pillanatról a másikra nullára csökkent.

A baleset kapcsán ismét fellángolt a vita a tervezett sebességkorlát-emelésről. A jelenlegi kormány 2013-tól hetven mérföldről nyolcvan mérföld per órára emelné az autópályákon az engedélyezett legnagyobb sebességet. A 112 kilométer per órának megfelelő limitet még 1965-ben határozták meg.

Kapcsolódó hírek