Új automaták a Nyugati pályaudvaron

iho   ·   2013.07.24. 09:00
nyau_kis

Szemfüles munkatársunk jókor volt jó helyen: épp akor járt a Nyugati pályaudvaron, amikor még zajlott az új automaták beüzemelése. A két másik automatán még dolgoztak a szakemberek, amikor az első kettő már üzemelt. Kollégánk élt az alkalommal, és végzett néhány ismerkedős próbanyomkodást az egyik érintőképernyős automatán.

Pár nappal korábban még papírral letakart kijelzővel álltak<br>(fotók: iho)

Nem fecske, nem tengelic: csiga

Az első benyomás elég meghatározó: az automata lassú. Már-már bosszantóan lassú. Ráadásul a kezelése is nehézkes, az érintőképernyő néha csak határozottabb nyomásra reagál, és egyes gombok esetében mellé kell nyomni, hogy a gép vegye a kezelést.

Így van ez a pénzfelismerés esetében is. Érméknél még hagyján, de papírpénz esetében néha olyan sokáig gondolkozik az automata, hogy az ember már-már azt hiszi, elnyelte a bankjegyet. A bankkártyás fizetést inkább ki sem próbáltam. De a gép elméletileg alkalmas a PayPass rendszerű fizetésre is. (Tehát az arra alkalmas bankkártyát nem kell behelyezni a terminálba, elég csak odaérinteni a szenzor elé.)

Az automatából lehetőség van lekérdezni az állomási induló és érkező vonatok jegyzékét, illetve az Elvirához hasonló módon megtervezni az utazást a kezdő-, közbenső és célállomások megadásával. Mondanom sem kell: lassú. De legalább működik; egy véletlenszerűen kiválasztott Budapest–Nagymányok–Büdöskútpuszta utazáshoz felkínálta az összes lehetőséget, részletezve a csatlakozásokat. A Budapesten belüli helyközi közlekedéshez pedig javasolta a 73-as trolit, vagy az átszállásos metrózást.

Budapesten belüli ajánlat az átszállásos metrózás, vagy a közvetlen trolizás

Jegyek, bérletek

Az új automatából át lehet venni az interneten vásárolt jegyeket is, ehhez a főképernyőn a Jegyátvétel gombot kell megnyomni, majd a már ismert módon megadni az interneten kapott azonosítószámot.

A Bérletvásárlás gomb választásával a menetjegyhez hasonlóan vásárolhatunk bérletet. A bérlet típusán kívül megadhatjuk a kezdő- és célállomást valamint az útirányt. Ha nem választunk, a gép magától felkínálja a lehetőségeket. Arra nem jöttem rá, hogy a bérlet érvényességének kezdődátumát hogyan lehet megváltoztatni, de az is lehet, hogy csak nem volt türelmem kivárni, amíg reagál a gép. A kezeléseket egyébként egy "Adatok összegyűjtése" feliratú ablakkal regálja le, a bérletvásárlós részben azonban ezt egyszer sem láttam.

Ha nem választunk útirányt, a gép felkínálja a lehetőségeket

A jegyvásárlás majdnem úgy működik, mint a régi automatákból. A kezdő- és célállomáson kívül az érinteni kívánt állomásokat is meg lehet adni, valamint ki lehet választani a jegytípusokat is. Azonos viszonylatú jegyekből lehetőség van több, akár eltérő kedvezményű jegy vásárlására is egy művelet során. Tehát ha például együtt utazik a család a kutyával, csak egyszer kell beírni a Budapest–Siófok útirányt, majd a vásárlás végén lehet megadni, hogy hány teljesárú, hány 50%-os diák vagy éppen 6 éven aluli, illetve élőállat jegyet szeretnénk vásárolni.

A kiválasztott útra a különféle jegyeket a művelet végén kell a kosárba rakni

Információ

Attól függetrlenül, hogy hol tartunk a műveletben, a képernyő jobb felső sarkában található egy kérdőjel gomb. Ezt megnyomva az adott képernyőre vonatkozóan kaphatunk segítséget. Ez egyes esetekben valóban hasznos, de néha haszontalan: csak azt írja le, amit egyébként is látunk a képernyőn.

A vonatadatok egyébként pontosak: a vonat szolgáltatásai és a korlátozások (étkezőkocsi, kerékpár nem szállítható, Budapest-bérlettel igénybe vehető, stb.) egyaránt megjelennek. A menetrendi adatoknál pedig – ugyancsak az Elvirából már ismet módon – megjelennek az esetleges késések is.

Az automata kezelése egyébként tényleg magától értetődő, logikusan van felépítve. De ha valaki siet, és még nincs a kisujjában a kezelés, az jobban teszi, ha egyelőre a régi automatákat választja, és ráérősebb napjain ismerkedik majd az új szerzeményekkel.

Kapcsolódó hírek