Új elektronikai gyárat és kutatás-fejlesztési központot avatott a Prolan

iho   ·   2022.04.01. 12:00
4988_DSCF0955_220331

A beruházás lehetővé teszi, hogy a hardver- és szoftverfejlesztés, az elektronika gyártás, valamint a rendszerek ügyféligény szerinti kiépítése, azaz a cégcsoport teljes hozzáadott értéke saját telephelyén összevontan érvényesüljön, ezzel is növelve az innovatív hazai termékek versenyképességét.

Az 1990-ben alakult magyar Prolan cégcsoport évente árbevételének közel húsz százalékát fordítja fejlesztésre. Ez az arány messze kiemeli a Prolant versenytársai közül, és méltán teszi a minőségi magyar mérnöki munka fellegvárává. A budakalászi központban dolgozó 250 fő munkája részeként szorosan együttműködik a felsőoktatással és a közlekedési, valamint energiaipari infrastruktúra üzemeltető és beruházó megrendelőivel, magyar és német szakmai szervezetekkel, szövetségekkel – áll a cég sajtóközleményében.

A Prolan stratégiájában kiemelt szerepet tölt be a saját termékek fejlesztése. Kapcsolóeszközei (úgynevezett B tarifás éjszaki áram kapcsolását ellátó készülékek) megtalálhatók több mint félmillió magyar háztartásban, ipari adatgyűjtői, vezérlői működnek az ország transzformátor alállomásainak többségén, fedélzeti számítógépük 1 400 mozdonyon és motorvonaton van jelen, valamint több mint 2 000 kilométer vasúti pályahosszon Prolan eszközök gondoskodnak az energiaellátásról és a forgalomirányításról.

Mráz Dániel, a Prolan cégcsoport vezérigazgatója (képek: Vörös Attila)

A Prolan termékei a külpiacokon is megállják a helyüket; 70 ezer német háztartásban gondoskodnak a napelemek által megtermelt villamosenergia hálózati visszatáplálásának vezérléséről, fogyasztási adatok távleolvasásáról, bolgár és török vasútvonalakon az energiaellátás távvezérlésében játszanak szerepet, Szerbiában pedig elektromos autó töltő hálózat épül a Prolan eszközeiből. A most megvalósult beruházás egyszerre szolgálja a hatékonyságot és a stabilitást, az új elektronika gyár a fejlesztő kollégák közvetlen szomszédságában, velük együttműködve folytatja munkáját. Az új, ezer négyzetméteres üzemi területen korszerű technológiák alkalmazásával folyik az irányítástechnikai komponensek gyártása és bemérése, a fejlesztésnek a felette lévő szintek és a szomszédos épületek adnak helyet. A gyár és fejlesztő központ elhelyezkedése, korszerű munkakörnyezete, az itt alkalmazott fejlett technológiák hozzájárulnak a Pilis és a Dunakanyar térségének foglalkoztatási vonzerejéhez, tovább építve a Prolan eddig is több elismerést kivívott családbarát és munkavállaló centrikus munkáltatói márkáját. „Légy nálunk igazi mérnök!” – szól a cégcsoport jól ismert üzenete a munkaerőpiacon.

A Prolan új elektronikai üzemében készül a száz százalékban hazai fejlesztésű PRORIS (Prolan Railway Interlocking System) elnevezésű távvezérlésre is alkalmas vasúti biztosítóberendezés-család is, amely kétszáz mérnökév befeketéssel a magyar ipar új büszkesége, versenyképes megoldást adva a korszerű munkakörnyezetre és hatékonyságra törekvő vasúti infrastruktúra működtetők számára. A Magyar Kormány támogatásával és a Budapest Bank ingatlan beruházási finanszírozásával megvalósult projekt összértéke meghaladja az 1 milliárd forintot, az új gyártócsarnok és a hozzá kapcsolódó kétszintes irodaépület közel száz munkatárs korszerű alkotó környezetét biztosítja, és hozzájárul a HÉV melletti régi Lenfonó területének megújulásához, Budakalász, mint mérnöki innovációnak teret adó helyszín ismertségének növeléséhez.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter is tiszteletét tette az átadóünnepségen

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek