Új közbeszerzés kell a Lánchíd felújításához

MTI/iho   ·   2020.01.30. 12:00
lanchid_duna_hid_kislid

A környék többi fejlesztésével összehangolt módon tartja szükségesnek a Lánchíd felújítását a Fővárosi Közgyűlés, ezért áttekintik a Lánchíd rekonstrukciójára vonatkozó terveket és a közbeszerzési kiírás feltételeit a főváros a beruházás költségeinek csökkentése érdekében. A képviselők 19 igen szavazattal, három tartózkodás mellett fogadták el Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését. A főpolgármester szerint a projekt nem halasztható, a hidat mindenképpen fel kell újítani, akár a váralagút rekonstrukciójának későbbre ütemezésével is.

A Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a váralagút felújítására beérkezett ajánlatok értékelése alapján megállapították, hogy a rendelkezésre álló 23 milliárd 366 millió forintos teljes beruházási összeg önmagában sem elegendő a Lánchíd rekonstrukciójára. Karácsony ezért az említett feladatok kivitelezési sorrendjének felülvizsgálatát és időbeli ütemezésének újragondolását javasolta, valamint azt, hogy kezdeményezzék a kormány által az alagút felújítására vállalt hatmilliárd forint támogatási összeg felhasználásának átcsoportosítását a legsürgősebb elemre, a Lánchídra.

Egyelőre nincs elég pénzforrás a Lánchíd és környékének megújítására (fotó: Vörös Attila)

A közgyűlés szükségesnek tartja, hogy a Lánchíd felújítását követő, a belváros forgalomcsillapítását is szolgáló forgalmi rendi javaslat a budapestiekkel folytatott párbeszéd eredményeként szülessen meg. A képviselők felkérték Karácsony Gergelyt, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretei között folytasson tárgyalásokat a kormánnyal a Lánchíd és az ahhoz kapcsolódó beruházások megvalósításának pénzügyi, műszaki feltételeiről és az ütemezésekről.

Mint a közgyűlésen elhangzott: a két beruházás különválasztása anyagi kényszer miatt merült fel, ráadásul a fővárosnak azért is küzdenie kell, hogy saját adóbevételeiből legalább annyit visszakapjon, amennyi közútjai és hídjai fenntartásához szükséges.

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos Twitteren közölte: a kormány a Lánchíd felújítására hatmilliárd forintot ígért az előző főpolgármester Tarlós Istvánnak, és ezt az összeget tartja is. Fürjes Balázs arra utasította a Városházát, hogy lépjenek fel a túlárazás ellen, árfelülvizsgálattal, szigorú, transzparens licittel, optimálisabb műszaki tartalommal és munkával érjenek el jobb árat a közbeszerzésen, melyre megvannak a lehetőségeik.

A Lánchíd és környékének megújítására 2019 nyarán írtak ki közbeszerzést, melyre nyolc árajánlat érkezett. A Lánchíd és a Széchenyi István tér felújítására a legolcsóbb ajánlat 24 milliárd 643 millió forintot, a budai váralagút felújítására pedig 9 milliárd 901 millió forintot kért – ez a rendelkezésre álló forrásnál bő tízmilliárddal több.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek