Új teherforgalmi rendelet a fővárosban

MTI   ·   2011.12.21. 13:20

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadott új rendelete szerint január elejével bevezetik a teherforgalmi behajtási engedélyek online kiadását. A továbbiakban az adatokat elektronikus úton tárolják, a járműveket ennek alapján azonosítják. Módosították a díjrendszert is. Az elektronikus nyilvántartás bevezetése miatt egyszeri regisztrációs költséget kell fizetni, ez nettó kétezer forint. Emellett a hozzájárulások kiadásának költségét kétezer forintra emelik, és bevezetik a sürgősségi díjat is, ez háromezer forint lesz.

Február elsejével megváltozik a behajtási díjstruktúra is. A mostani, össztömeg-kategóriánként lépcsősen emelkedő rendszert felváltja egy tonnánként emelkedő díjazást alkalmazó rendelet. Összességében a díjemelés átlagosan négy százalék, az alapdíj nettó 138 forintra változik. Mindebből a főváros 1,1 milliárdos bevételt vár.

Szintén február elsején változik a kedvezményrendszer. Az éves hozzájárulások esetén húszszázalékos lesz a kedvezmény. A környezetvédelmi kategóriák után járó, illetve az éjszakai kedvezményeket, valamint a mikro- és kisvállalkozások telephelykedvezményét is növelik. A behajtási díjakat részletekben is lehet majd fizetni.

A főváros kezdeményezi: teremtsék meg a kamerás ellenőrzési rendszer jogi és tárgyi feltételeit annak érdekében, hogy a forgalom ellenőrzése január elsejétől megbízhatóan működjön. Emellett kezdeményezik, hogy a behajtási díjakat nem fizető járműveket pótdíj fizetésére kötelezhessék, az ellenőrzéseket pedig a rendőrség és a közterület-felügyelet mellett az engedély kiadója is elvégezhesse.

Kapcsolódó hírek