Új vezérigazgató a Tüke Busz Zrt. élén

MTI   ·   2012.05.17. 12:29

Árki Sándort nevezte ki a pécsi közösségi közlekedési feladatokat áprilistól ellátó, 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt. élére a pécsi közgyűlés csütörtökön.

A testület döntése értelmében a pécsi tömegközlekedést idén áprilisig működtető Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. volt vezérigazgatója június elsejétől irányítja a 2011-ben létrehozott társaságot. Árki Sándor a PK Zrt.-t 2011 júniusa óta vezette; irányításával hajtották végre az elmúlt hónapokban a pécsi tömegközlekedés stabilizálását, és kerülték el, hogy leálljon a tömegközlekedés a városban.

A Tüke Busz Zrt. cégvezetőjének korábban – az egykor a Pannon Volán Zrt.-t irányító – Gungl Jánost nevezték ki, ám ő előre kikötötte, hogy csak az indulásig, az átadás-átvétel feladatainak elvégzéséig marad pozícióban.

A 2014. december 31-ig szóló szerződéssel kinevezett Árki Sándortól elsősorban a cég stabil működésének megőrzését várja az önkormányzat, s azt, hogy az immár tiszta, tehermentes társasággal elindulhasson a pécsi közösségi közlekedés fejlesztése.

A pécsi közgyűlés februárban döntött arról, hogy a Pécsi Közlekedési Zrt. helyett egy 100 százalékos városi tulajdonú társaság, a Tüke Busz Zrt. végzi a baranyai megyeszékhelyen a tömegközlekedési szolgáltatást áprilistól.
A döntés azért vált szükségessé, mert – mint azt akkor Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta - fennállt a veszélye, hogy a PK Zrt. nem lesz képes biztosítani a szolgáltatást. A többségi önkormányzati tulajdonban lévő társaságnak ugyanis 774 millió forintos adófizetési kötelezettsége állt fenn, így felszámolási eljárás is fenyegette a céget.

A Tüke Busz Zrt. a PK Zrt. dolgozóit munkaügyi jogutódlással vette át; az utasok sem a díjakban, sem a szolgáltatások területén nem érzékeltek változást. A Tüke Busz Zrt. jelenleg a PK Zrt.-től bérli ugyanazokat a buszokat, amelyekkel az korábban is szállította az utasokat.

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.