Új virtuális tervező laboratórium a műszaki egyetemen

iho   ·   2014.06.05. 11:03

A laborban egyidejűleg 12 diáknak nyílik lehetősége a legújabb technológiákat felvonultató eszközrendszer használatára, így megismerhetik a modern mérnöki tervezés különleges területeit. Az új egységben nagy szerepet kap a 3D-s szkennelés és tervezés valamint a virtuális és kiterjesztett valóság eszközök alkalmazása. A tanulók és kutatók számára nagy segítséget jelentenek a 3 D-s full HD minőségű képernyők, amelyekhez a magyar fejlesztésű Leonar3Do eszközök csatlakoznak.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a 3D-ben szkennelt tárgyak képét megváltoztassák, újratervezzék és ezzel a termékfejlesztést egy új dimenzióba emeljék. Az átadón részt vett Dr. Czigány Tibor professzor dékán és Oláh Antal a Knorr-Bresme ügyvezető igazgatója.

„A labor egyedülálló lehetőség a fejlesztésben, hiszen szervesen kapcsolódik a 3D-s nyomtatási technológiákhoz, amely az egyik legnagyobb kihívás és egyben fejlődési irány ma a járműgyártáshoz kapcsolódó tervezés során. Nagyon örülünk, hogy a vállalatunk által támogatott beruházás ilyen sok leendő gépészmérnök számára nyit meg új területeket, hiszen a magas színvonalú képzés alapfeltétele a versenyképesség és a minőségi szakembergárda utánpótlás biztosításának.” mondta el a fejlesztés kapcsán Fehér Imre a Knorr-Bremse Hungária HR vezetője.

„A laboratóriumban található eszközöket a Gépészmérnöki és az Ipari terméktervező mérnöki mesterszak hallgatói hasznosítják a Virtuális termékfejlesztés c. tárgy gyakorlatai keretében, ezen kívül projektfeladatok, illetve diplomamunka témák kidolgozását is szolgálja a Knorr-Bremse és a BME közötti kutatási együttműködés megvalósításához kapcsolódóan” tette hozzá Dr. Horák Péter tanszékvezető egyetemi docens.

A Knorr-Bremse a vasúti és közúti járművek fékrendszereinek vezető gyártója. A vállalatcsoport több mint 100 éve élenjár a legkorszerűbb fékrendszerek fejlesztésében, gyártásában, üzemeltetésében és szervizelésében, ezzel nagymértékben járul hozzá a vasúti és közúti biztonságoz. A vasúti jármű rendszerek üzletág termékei biztosítják a nagysebességű vonatok, a mozdonyok, a vasúti kocsik, a metrószerelvények, a villamosok és tehervonatok megfelelő fékezését.

* * *

KNORR-BREMSE Magyarország – Biztonságossá tesszük a gyorsuló jövőt. Csatlakozzon hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek