Újabb kerékpárúton lehet áttekerni Szlovéniába

iho/zöldút   ·   2019.11.29. 09:00
400px_lendvadedes_kereparut

A 75156 jelű országos bekötő út eddig Rédics Dedeskecskés településrészének belterületi határán, a szomszédos Lendvakecskés településrész irányában véget ért. A szlovén határ felé, Rédics zártkerti ingatlanjaiig aszfaltos önkormányzati út, azt követően csak rossz állapotú földút vezetett, határátlépésre nem volt lehetőség. A Zala Megyei Önkormányzat által benyújtott pályázatban partnerként részt vevő NIF Zrt. beruházásában önkormányzati kezelésbe kerülő kerékpározható közút épült ki a rédicsi Tenke-hegy és a szlovéniai Lendva-hegy között.

Már meglévő útszakasz kapott 915 méteren új burkolatot (fotók: NIF Zrt.)

Az 1894,93 méter hosszú útszakasz megvalósítása két részből állt. Elsőként a Csente irányába haladó meglévő, rossz állapotú helyi közúti szakasz kapott új burkolatot 915,5 méter hosszan, majd ennek folytatásaként 979,43 méter hosszan új szakaszt készítettek el, amely végül elérte a szlovéniai aszfaltozott közutat. Az út koronaszélessége a meglévő épületek miatt változóan négy és kilenc méter közötti, míg a burkolat szélessége három-hat méter között változik. Töltésépítéshez 5819 köbméter töltésanyagot használtak fel, a burkolathoz pedig 611 köbméter aszfaltot raktak le. A közlekedők 2019 májusában vehették birtokba az új útvonalat.

Új átszakaszból 980 méternyi épült

Az elkészült kerékpáros összeköttetés megkönnyíti a térségben élők mindennapjait, és hozzájárul a határmenti közlekedés és a turizmus fejlesztéséhez. A határon átnyúló közös fejlesztések célja továbbá a korábbi lokális fejlesztések integrálásával egy komplex, térségi kerékpáros turisztikai desztináció létrehozása, és a kerékpározás, mint fenntartható közlekedési eszköz népszerűsítése.

A beruházás az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében a Zala Megyei Önkormányzat által benyújtott IronCurtainCycling (SIHU115) pályázat keretében valósult meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával és a Magyar Állam támogatásával.

A kerékpárút új közlekedési lehetőséget nyújt a zalai térség és Szlovénia között

A nettó 371 millió 440 ezer 250 forint értékű fejlesztést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából a Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft. hozta létre a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek