Újabb feltöltési lehetőség az elektromos autóknak

MTI   ·   2013.07.15. 11:34

Újabb elektromos töltőállomást adtak át hétfőn Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztériumnál. A most átadott töltőoszlop, amely két töltőpontot tartalmaz, a tízedik a fővárosban.

Az elektromos autók „tankolását” szolgáló közterületi berendezést a vidékfejlesztési miniszter adta át. Fazekas Sándor arról beszélt, hogy a töltőhely lehetőséget teremt az elektromos közlekedési eszközök minél szélesebb körű elterjesztésére.

Egy Opel Ampera típusú autó töltődik az új töltőállomáson<br>(fotó: Kovács Tamás, MTI)

Az átadáson részt vevő Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő kiemelte: a megújuló energiaforrások felhasználását az Európai Unió ösztönzi. Ennek jegyében született az az irányelv, amely az elektromos közlekedési eszközök széles körű elterjesztését tűzte ki céljául az unióban. Ennek értelmében Magyarországon 2020-ig mintegy 7 ezer, az elektromos autók feltöltésére szolgáló oszlopot kellene kihelyezni az ország közterületeire.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár elmondta: a kormány eltökélt szántéka, hogy megteremtse a feltételeit az elektromos hajtású közlekedési eszközök minél nagyobb arányú elterjesztésének Magyarországon. Kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium – egyedüliként a közigazgatásban – rendelkezik elektromos autóval.

Kövesdi Zoltán, az Elmű igazgatósági tagja elmondta: az Elmű-Émász Csoport 2010-től támogatja az országban az elektromos hajtású járművek számának növekedését, ezért az Elmű most ingyen ad energiát az elektromos autóval rendelkezők számára. Ez a cél vezérli akkor is, amikor az idén még újabb hasonló töltőállomásokat kíván létesíteni Budapesten – tette hozzá, jelezve, hogy egy töltőoszlop költsége mintegy 1,5 millió forint. Kitért arra is, hogy az Elmű fontosnak tartja az elektromos biciklik széles körű elterjedésének ösztönzését is.

Kapcsolódó hírek