Újra átjár a vonat a cseh-lengyel határon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.05.06. 19:00
kiskep

Újra közlekednek vonatok a 043-as számú vasútvonalon Lengyelországba – írja a ŽelPage cseh vasúti hírportál. Az Óriáshegység lábánál fekvő Trutnovból Lengyelországba 2008 óta közlekednek személyvonatok a cseh és lengyel vasutak gondozásában.

Lengyel SA 134 típusú motorvonat Trutnov hl.n. állomáson<br>(fotó: GW Train Regio)

Eleinte 810-es sorozatú cseh bézék jártak a nemzetközi járatokon, majd két SA 134-es típusú Pesa Bydgoszcz által gyártott lengyel motorvonatot állítottak ki. Ezeknek nem volt típusengedélyük a csehországi Vasúti Hivataltól (Drážní úřad), így csak úgy járhattak be Csehországba, mint próbautas járművek. Az erre kiadott engedélyt többször is meghosszabbították. 2012-ben azonban már erre nem volt lehetőség, szükségessé vált a teljesmértékű típusengedély, amivel a lengyel motorvonatok nem rendelkeztek. Emiatt akkor úgy döntöttek, vonatpótló autóbuszokkal oldják meg a Trutnov és Jelenia Góra közötti közlekedést. A vonatok tehát kényszerszünidőt kaptak.

Ugyanaz a vonat a lengyel oldalon<br>(fotó: GW Train Regio)

Több mint egy év buzgó munka után sikerrel zárult a lengyel SA 134-es sorozatú motorvonatok csehországi típusengedélyének megszerzése. 2013. április 27-től újra járnak a nemzetközi személyvonatok a Trutnov–Královec–Lubawka–Sędzisław–Jelenia Góra vonalon. A vasúti közlekedést fenntartó társaságok a GW Train Regio és a Koleje Dolnośląskie. A három pár személyvonat a cseh-lengyel határvidéken szeptember elsejéig közlekedik majd minden szombaton és vasárnap, valamint néhány lengyel állami ünnep alkalmával. A vonatok menetrendje itt érhető el. A vonatközlekedés egészen biztosan jót tesz az államközi turizmusnak, hiszen sok lengyel látogatja az Óriáshegységet nyáron is.

Kapcsolódó hírek