Újra népszerűek a MÁV-Start nemzetközi járatai

iho/vasút   ·   2023.03.01. 19:15
00_nemzetkozi_jarat_nepszeru

Tavaly már megközelítette a nemzetközi utazások száma a járvány előtti utolsó év eredményét. 2022-ben 3,1 millió utas utazott nemzetközi forgalomban Magyarország és más országok között a MÁV-Start és egyéb társvasutak értékesítési adatai alapján, ami csak árnyalatnyival maradt el a 2019-es 3,2 milliós utasszámtól. Ezek közül a MÁV-Start által értékesített jeggyel utazók száma 2019-ben még 1,26 millió, míg 2022-ben már 1,5 millió volt, a magyar vasútársaság online jegyértékesítési fejlesztéseinek és a saját nemzetközi ajánlat-rendszerének köszönhetően.

Európa több nagyvárosa is elérhető a MÁV-Start járataival:

  • Berlinbe és Varsóba napi 2 pár vonat,
  • Brassóba napi 5 pár járat közlekedik,
  • Pozsonyba, Kassára, Prágába és Aradra kétóránként közlekednek a vonatok,
  • valamint Münchenbe is ilyen gyakran indulnak a vonatok,
  • Bécsbe viszont óránként lehet utazni.

Tavaly a legnépszerűbb turisztikai desztináció a MÁV-Start értékesítésében Bécs volt közel 582 ezer utassal; ezt követte München 106 ezer, Pozsony 93 ezer, Prága 69 ezer, valamint Salzburg 54 ezer utassal.

Kedvezményes lehetőségként az egész családnak megéri a START Europa jegyekkel utazni tizenöt országba, a legkedvezőbb áron, szinte bármely magyar állomásról a célországok szinte minden állomására – és azokról vissza.

(fotók: MÁV)

Az éjszakai vonatok Nyugat-Európában reneszánszukat élik, azonban Magyarországon már közel egy évszázada közlekednek éjszakai vonatok. Ennek az utazási formának a vasút alapvető előnyein túl fő kényelme abban rejlik, hogy ezek a járatok este indulnak és reggel érkeznek, az út pedig a kedvező árú fekvőhelyes kocsikban (4–6 fő fülkénként), vagy a szállodai komfortot közelítő hálókocsiban (1–3 fő fülkénként) kényelmesen, alvással tölthető, ráadásul az Utasellátó reggelit is biztosít a fekvő- és hálókocsikban utazóknak. Budapestről számtalan európai desztináció elérhető éjszakai vonattal, München, Stuttgart, Berlin, Prága, Varsó, Krakkó, Székelyföld, Brassó, Bukarest, és a nyári szezonban a horvát és szlovén tengerpart is. A MÁV-Start legújabb fejlesztése 2022 decembere óta a Kálmán Imre EuroNight vonat meghosszabbítása: München után Augsburg, Ulm, Göppingen érintésével érkezik Baden-Württemberg tartomány fővárosába, Stuttgartba.

Nemcsak turisztikailag, hanem nemzetstratégiailag is fontos járat a Budapest–Kolozsvár-Csíkszereda–Brassó között közlekedő Corona InterCity, ami Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Székelyföld és Magyarország között kínál átszállásmentes és biztonságos utazási lehetőséget. A járaton tavaly az utasok száma 22 ezer volt.

Tavaly nyáron a horvát tengerpartra, Splitbe a MÁV-Start közvetlen éjszakai járatát, a Lonely Planet gyűjtéséből a The Guardian által Európa tíz legjobb vasúti élményutazása közé választották az Adria Intercityt, aminek a fedélzetén tavaly kilencezernél is többen utaztak. Az egész Európában egyedülálló magas minőségű szállodavonat várhatóan idén nyáron is a megszokott szolgáltatásokkal közlekedik majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek