Újraindul a buszgyártás Kaposváron

iho/közút   ·   2012.01.30. 17:10

Március elején újraindul a gyártás a NABI autóbuszgyár kaposvári üzemében. A kaliforniai Los Angeles közlekedési vállalata újabb, 150 darabos megrendelést hív le a NABI-val 2008-ban megkötött keretszerződésből - közölte hétfőn a NABI. A megrendelésnek köszönhetően az üzem a teljes kapacitás elérését követően mintegy 200 főnek biztosít munkát.

Ahogy azt az iho.hu már megírta, tavaly Kalifornia állam pénzügyi nehézségei miatt Los Angeles szüneteltette autóbuszflottájának megújítását, ezért a NABI a kaposvári üzem termelésének felfüggesztésére kényszerült. Az amerikai nagyváros ebben az évben azonban folytatja tömegközlekedési rendszerének fejlesztését.

A régi Compobus. A legújabbak faceliftet kapnak<br>(fotó: NABI)

Az amerikai megrendelő már negyedik alkalommal él opciós megrendeléseinek lehívásával. Ezzel együtt már összesen csaknem kétezer kompozit, valamint a cég budapesti üzemében készülő acélvázas NABI autóbuszt működtet a Los Angeles-i közlekedési vállalat. A most megrendelt autóbuszok 45 láb – azaz 13,7 méter – hosszúak lesznek, és városi, illetve elővárosi viszonylatban teljesítenek majd szolgálatot.

A NABI kaposvári üzemében készül a világ egyetlen teljesen kompozit vázszerkezetű autóbusza, a NABI CompoBus®. A cég eddig több mint ötmilliárd forintot fordított a kaposvári üzem elindítására és különböző fejlesztésekre, amelyek eredményeképpen több mint 500 kompozit autóbusz–karosszériát gyártott és szállított le megrendelőinek. A kaposvári üzem tartós működésének érdekében a NABI további típusfejlesztéseket valósított meg 2011 során.

A NABI arról is tájékoztatott, hogy Budapesten működő üzeme bemutatta és előkészítette sorozatgyártásra az új NABI Sirius típuscsalád két tagját, a városi, illetve a helyközi autóbuszt. A NABI Sirius az európai típusbizonyítvány birtokában mind a magyar, mind az európai előírásoknak megfelel. Egyedi formaterve mellett környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő adottságai vannak: a járművekbe szerelt hétliteres dízelmotor az EU5-ös normát túlteljesítő EEV besorolásnak is megfelel adalékanyag nélkül, amely csak várhatóan csak 2013-tól lesz kötelező az Európai Unió területén.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.