Újraosztották a kisvasúti pénzeket

MTI/iho   ·   2017.07.26. 18:45
00kicsi

Előzménycikkünkben a Magyar Közlönyben megjelent fejlesztési ütemeket vettük górcső alá, amely már a később megszavazandó közel 15 milliárd forint elosztásáról szól, de Révész Máriusz kormánybiztos egyelőre a jelenleg is meglevő összegről tartott sajtótájékoztatót. Az összeg 2016 óta folyamatosan emelkedik: az eredeti 6,6 milliárdról először decemberben emelték tízre. Magazinunk április–májusi száma foglalkozott az ezen összegen felüli tervezési, fejlesztési ötletekkel is,

Lássuk szép sorjában, mire is lesz elég az a bizonyos tízmilliárd! Az erdészetek (és az áltaulk fenntartott vasutak, természetesen) hat, a MÁV 1,4, az egyéb fenntartású vasutak 2,5 milliárd forinthoz juthatnak, ezen forrásokat pályafelújításra, járműkorszerűsítésre, járműprototípus kialakítására, illetve vonalhosszabbítások tervezésére lehet fordítani.

Az erdészeteknek, az általuk fenntartott vasutaknak jut a legtöbb pénz (fotó: Kemsei Zoltán)

Az első ütemben megújul a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, a lillafüredi, a gyöngyösi, a királyréti állami erdei vasút, a kemencei, a debreceni és a balatonfenyvesi kisvasút pályája, járművei. A mozdonyok, vagonok prototípusainak kifejlesztésére összesen hétszázmillió forintot ad a kormány.

A kormány döntött arról, hogy elkészítteti a kisvasúti fejlesztésre vonatkozó terveket is. A balatonfenyvesi kisvasút csisztai szakasza újraéledhet (egyelőre a rajzasztalon csupán), a nagycenki vonal Fertődig futna. A kemencei és a királyréti vonal folytatását is (újra)tervezik – azokban a bizonyos régi szép időkben természetesen mindkét vonal hosszabb volt. A felcsúti kisvasút mindkét irányban újjáélesztené a hajdani nagyvasúti vonalat Lovasberény–Bicske között (ez előbbi településhez akkor nem ártana, ha Fehérvárról egy Bz is ingázna). Megvalósíthatósági tanulmány készül a nyíregyházi kisvasút újjáélesztésére, Lillafüreden pedig pályarekonstrukció várható.

Révész Máriusz kiemelte: az utasszám további növekedését várják ezektől az intézkedésektől: a statisztika mindenképp jó eddig is. A 2015-ös adatokhoz képest 14,8 százalékkal többen, 1,38 millióan utaztak tavaly a magyarországi kisvasutakon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek