Ünnepi díszbe öltöznek a MÁV–Volán-csoport járatai

iho/vasút   ·   2023.11.30. 18:00
fenyhev

Az idei adventi időszakban a MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-Start balatonfenyvesi kisvasútja is különleges járművekkel várja az utasokat.

Érdemes az adventi időszakban is a MÁV–Volán-csoport ünnepi díszítésű vagy különleges ajánlatot kínáló járatait választani akár Budapesten, a Balaton környékén vagy Bécsbe utaznánk. a MÁV-Start két hétvégén is útnak indítja az Advent Eurocity-járatát Budapest és Bécs között.

Elsőként a MÁV-HÉV fényfüzérekkel díszített egyedi nosztalgia szerelvénye nyitja meg az adventi időszakot. A FényHÉV december 1-jén, 2-án és 3-án, a kora esti órákban közlekedik a H5-ös HÉV vonalán, és normál díjszabás szerinti jeggyel vagy bérlettel lehet utazni rajta. A különleges szerelvény a HÉV-vonal minden állomásán megáll, így a Batthyány tér és Szentendre között bárhol fel és le lehet szállni. A fényesen csillogó, gyönyörű, zöld vonat december 6-án, szerdán, délután három alkalommal Mikulás HÉV-ként indul útnak. A Mikulás HÉV egy vonatos utazással egybekötött rendezvény, valódi Mikulással, éneklő rénszarvasokkal és sok-sok ajándékkal. A H5-ös HÉV vonalán közlekedő Mikulás HÉV járatokra 3000 forintért részvételi jegyet kell váltani, amely a MÁV appban, az új Elvirában (jegy.mav.hu), valamint a MÁV-Start pénztáraiban és automatáiból is megváltható. A FényHÉV és a Mikulás HÉV pontos menetrendje és a jegyvásárlás menete megtalálható a MÁV-HÉV weboldalán.

December 6-án, Mikulás napján a Volánbusz is várja a retrójárművek és az adventi hangulat kedvelőit a 18 órakor kezdődő városnéző programján. Idén különleges jármű, a hetven esztendős Ikarus 30-as „Nejlon Piroska” viszi majd az utasokat. Az ünnepi díszbe öltöztetett jármű a teljes adventi időszakban, december 2-a és 23-as között megtekinthető lesz a budapesti Népliget autóbuszállomás 1-es kocsiállásán. A Mikulás-napi kirándulás mellett a nosztalgia-autóbusz négy szombaton: december 2-án, 9-én, 16-án és 23-án 14 órakor a fővárosi Népliget autóbuszállomásról a ferihegyi Aeropark repülőmúzeumba szállítja az érdeklődőket, akik forró csokoládét kortyolgatva élvezhetik a tárlatvezetést a Malév egykori nagyvasai között. Az autóbusz 17 órára érkezik vissza a Népligetbe, majd 18 órakor egyórás esti városnézésre indul a Népliget –Üllői út–Nagykörút–Andrássy út–Hősök tere–Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor–Stefánia út–Stadion–Népliget útvonalon. A részletes tudnivalók és jegyváltási információk a Volánbusz honlapján érhetők el.

December 2-ától 23-áig adventi különjáratokon fog közlekedni a Volánbusz Nejlon Piroskája (kép forrása: Volánbusz Zrt.)

Nem csak a fővárosban lesz lehetőség különleges járműveken utazni: december 6-án indul először útnak a fényvonat a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton. Két feldíszített kocsi fog közlekedni a járatokban, így a Csisztafürdőre és Somogyszentpálra közlekedő összes vonaton utazhatunk az ünnepi díszbe felöltöztetett szerelvényeken. A fénykocsik egészen január 7-éig fognak közlekedni. A balatonfenyvesi kisvasúton kedvezményes regionális díjazással, valamint ország- és vármegyebérlettel, hétvégéken, ünnepnapokon és tanítási szünetben a Balaton24/72 napijegyekkel is lehet utazni.

A különleges járműveken felül a MÁV-Start idén is elindítja Advent Eurocity-járatát, mely két alkalommal: december 16-án és 23-án közlekedik Budapest és Bécs között; a vonatokkal könnyedén el lehet utazni a hangulatos karácsonyi vásárba. A vonat 8 óra 1 perckor indul a Keleti pályaudvarról; Magyarországon Kelenföld, Tatabánya, Komárom, Győr, Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom állomásokon áll meg. A Bécsből 18:04-kor visszainduló járattal este kilenc órára lehet Budapestre érkezni. Az ünnepi szerelvény elsőosztályú és étkezőkocsival közlekedik, melyen az Utasellátó különleges adventi menüvel készül. A vonatra helyjegy váltása belföldi forgalomban kötelező, nemzetközi forgalomban helyjegy váltható. Az utazáshoz a jegypénztárakon kívül a MÁV applikációban és az Elvirán megváltható Start Európa jegyek érvényesek.

(Nyitóképünkön a H5-ös HÉV-vonalon közlekedni tervezett FényHÉV. Kép forrása: MÁV-HÉV Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek