Ünnepi közlekedési változások Budapesten

iho/közút   ·   2012.11.29. 09:33
Munkanap-áthelyezések, menetrendi változások, parkolás

A decemberi hétvégéken a munkanap-áthelyezések és az ünnepek közeledtével megnövekvő forgalom miatt hétvégenként a megszokottnál sűrűbb menetrend szerint közlekednek a budapesti közösségi közlekedés járatai.  A munkanap-áthelyezés miatt a parkolás rendje is megváltozik – adja hírül a Budapesti Közlekedési Központ.

Az év végi ünnep körüli zavartalan pihenés érdekében decemberben két munkanap-áthelyezés is lesz. Ennek értelmében december 1-jén és december 15-én (mindkét nap szombatra esik) munkanap lesz; míg december 24., hétfő és december 31., hétfő szabadnap.

A munkanap-áthelyezés miatt módosul a budapesti közösségi közlekedési járatok menetrendje is.
November 30-án, pénteken a járatok a munkanapi, hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend szerint közlekednek; december 1-jén szombaton a járatok az iskolaszüneti időszakban érvényes pénteki menetrend szerint közlekednek, december 14-én pénteken a járatok a munkanapi, hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend szerint közlekednek, december 15-én szombaton a járatok az iskolaszüneti időszakban érvényes pénteki menetrend szerint közlekednek.

A karácsonyi és szilveszteri közlekedési rendről a későbbiekben adunk tájékoztatást – folytatódik a BKK közleménye.

A Budapesti Közlekedési Központ által kezelt közterületi parkolóhelyeken december 1-jén és december 15-én, szombaton a megszokott munkanapi rend szerint fizetni kell a várakozásért. December 24-én, hétfőn és december 31-én, hétfőn a BKK által üzemeltetett közterületi parkolóhelyeken azonban nem kell fizetni a parkolásért. A BKK által üzemeltetett P+R parkolók a december 24-én és december 31-én is a megszokott rend szerint működnek, tehát Hűvösvölgyben, Kőbánya-Kispesten, Újpest-Városkapunál, a Margitszigeten, Budagyöngyénél a megszokott rend szerint fizetni kell a parkolásért.

A városligeti parkoló működése a Mikulásgyár jótékonysági rendezvény ideje alatt 2012. november 29-én, csütörtökön 0 órától december 27-én, csütörtökön 24 óráig szünetel. A járművek 2012. december 28-án 0 órától ismét használhatják a megszokott rend szerint működő parkolót.

Adventi hétvégék miatti járatsűrítések, kapacitásnövelés

A karácsonyt megelőző hétvégék várhatóan megnövekedő utasforgalmához igazodóan sűrítjük egyes járatainkat, illetve szóló autóbuszok helyett nagyobb befogadóképességű csuklós autóbuszokat indítunk egyes villamos-, trolibusz és autóbusz-járatokon – folytatódik a BKK közleménye.

December 8–9-én, szombaton és vasárnap, december 16-án, vasárnap, valamint december 22–23-án, szombaton és vasárnap sűrűbben közlekednek a 4-es, a 6-os, a 18-as, a 47-es, a 49-es, az 50-es és a 61-es villamosok, a 80-as trolibusz és az 58-as autóbusz. A 14-es villamosokat kettő helyett háromkocsis szerelvényekkel közlekedtetjük, a délelőtti órákban a megszokottól eltérően az egyébként 162A jelzéssel Kőbánya alsó vasútállomástól csak Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedő autóbuszok a 162-es vonalán, Kőbánya alsó vasútállomás és Maglód, Auchan áruház között közlekednek, valamint a szóló buszok helyett nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedtetjük a 31-es, a 34-es, a 68-as, a 104-es, a 104A, a 106-os, a 123-as, 123A, a 134-es, 204-es viszonylatokat.

December 8-án és december 22-én, szombaton a szóló buszok helyett nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedtetjük az 54-es, az 55-ös és a 148-as viszonylatokat.

December 9-én, 16-án és 23-án, vasárnap a szóló buszok helyett nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedtetjük a 36-os, a 45-ös, 66-os viszonylatokat. A járatok megváltozó menetrendjéről részletesen tájékozódhatnak a megállóhelyi hirdetményeken és a BKK weboldalán.

Kapcsolódó hírek