Utasforgalmi rekord a német repülőtereken

MTI   ·   2013.02.25. 20:08

A belföldi forgalom csökkenése és az európai forgalom csekély bővülése ellenére minden korábbinál nagyobb volt az utasforgalom tavaly a németországi repülőtereken.

A német statisztikai hivatal hétfői jelentése szerint a belföldi utasforgalom éves szinten 3,7 százalékkal csökkent, az utasok száma 23,5 millió volt. A nemzetközi járatok utasainak száma viszont 2,8 százalékkal 155,1 millióra emelkedett. A repülőtereken így összesen 178,5 millióan fordultak meg 2012-ben, ez 1,9 százalékos növekedést és új utasforgalmi rekord.

A legnagyobb mértékben, 5,3 százalékkal az interkontinentális járatokon utazók száma emelkedett. A kontinensek rangsorát Afrika vezeti az utaslétszám 13,4 százalékos növekedésével. Országok szerinti bontásban kiugróan nagy növekedést mértek a tunéziai és az egyiptomi viszonylatban, de a 35,3 százalékos, illetve 23,1 százalékos növekedés csupán az arab tavasz nyomán jelentkezett nagy visszaesést követő konszolidációt jelzi.

Tartós forgalomnövekedést jelez viszont egyebek között az oroszországi és a brazíliai járatokon utazók számának növekedése, az Egyesült Arab Emírségek és Németország közötti légi utasforgalom 27,8 százalékos bővülése pedig azt mutatja, hogy az arab ország jelentős globális légiközlekedési csomópont lett.

Az európai utasforgalom csupán 1,1 százalékkal bővült 2012-ben, ami elsősorban a gazdasági-pénzügyi válság következménye lehet. Erre utal, hogy a növekedés mindenekelőtt az Oroszország európai részén fekvő repülőterek, illetve a törökországi légikikötők és Németország közötti forgalom lendületes - 5,9 százalékos, illetve 9,9 százalékos - bővülésének hatását tükrözi.

Kapcsolódó hírek