Utasfutárok a bécsi közösségi közlekedésben

iho   ·   2022.05.14. 13:00
00_becs_utas_futar

Pozitívan fogadták az osztrákok azt az ötletet, hogy velük szállíttatnák ki az interneten rendelt csomagokat Bécsben, miközben a villamosoznak. A legtöbben munkába jövet-menet vinnének el egy-egy kisebb csomagot, amit a megállókban lévő csomagboxból vennének fel és oda is kézbesítenének. Háromnegyedük némi ellentételezést is elvár a futárkodásért.

Tavaly 113 millió csomagot rendeltek interneten a bécsiek. Hogy mérsékelni lehessen az ezzel kapcsolatos gépjármű-forgalmat és dugókat, a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien azzal az ötlettel állt elő, hogy akár az utasai is szállíthatnák a csomagokat. Így húsz százalékkal lehetne csökkenteni a csomagszállítással kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Wiener Linien és a Frauenhofer Austria kutatóintézet nemrég megvalósíthatósági tanulmányt készített arról, hajlandóak lennének-e egyáltalán az utasok a futárkodásra, és ha igen, milyen feltételekkel. A felmérésben több mint hatezren vettek részt és pozitívan fogadták az ötletet. A legtöbben reggel hat és kilenc, illetve délután öt és este nyolc óra között vállalnák a futárkodást. A csomagot az indulási megállóban lévő csomagboxból vennék fel, és az érkezési megállóban lévő boxba kézbesítenék. Mivel csúcsidőben futárkodnának, csak kisebb csomagokat tudnának magukkal vinni. A megkérdezettek nyolcvan százalékát nem érdekli, hogy mit szállítanak, háromnegyedük pedig elvárna némi ellentételezést a szolgálataiért. A Wiener Linien most azt vizsgálja, mi lehetne ez a díjazás.

A következő fázisban – már a nyár elején – a gyakorlatban is kipróbálnák az ötletet, hogy teszteljék, milyen formában lehet a legjobban megvalósítani.

Nyitókép: Wiener Linien/Johannes Zinner

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek