Üzembe helyezték a Tesla első elektromobil töltőállomását Csehországban

iho   ·   2016.07.29. 13:45
00kicsi

Az elektromobilok töltésére alkalmas állomásnak hat töltőállványa van, emellett wifi- és villamos áram-csatlakozók is működnek itt. Egységes rendszer még nem alakult ki a különböző e-autók gyártói között, az állomás sem csak a Tesla márkájú e-autók töltésére alkalmas. Az üzemeltető adatai szerint a működtetés első három hetében összesen százharmincan vették igénybe a töltőállomást. Csehországban a legutóbbi adatok szerint picivel kevesebb, mint ezer elektromobil közlekedik az utakon. A villamos autók töltőállomásait például a Cseh Villamos Művek (ČEZ) is üzemelteti.

Tesla S a töltőállomáson Kanadában (forrás: wikipedia)

Elon Musk, a Tesla alapítója idén azt nyilatkozta, 2017-ig meg szeretné duplázni a villamos autók töltésére alkalmas töltőállomások számát. Eddig a cégnek összesen 680 ilyen töltőállomása van világszerte, ezeken 4 000 töltőállvány található. A Superchargereken kívül a Tesla a jövőben az úgynevezett Destination Charging hálózatát is bővíteni szeretné, ez jelenleg csak Amerikában üzemel. A cégalapító a Tesla jövőbeni fejlődésének irányát is ecsetelte, eszerint a napelemes technológiáké a jövő, amelyek idővel kiszorítják majd a fosszilis üzemanyagokat. A Tesla Motors jelenleg két elektromos modellt gyárt, de jövőre szeretnének elektromos buszokat és teherautókat is készíteni.

Ezen kívül a Tesla azt is tervezi, hogy a Model 3-ast nagyüzemi termelési alapon gyárják majd, és szélesebb körben is elérhető lesz a lakosságnak. Az viszont már most bizonyos, hogy az éves termelési tervet, miszerint 80-90 ezer elektromobilt gyártanak idén, nem tudják tartani, hiszen az első félévben csak 29 ezer gépkocsit gyártottak. A Tesla Motors gyártási kapacitása egyszerűen nem elégíti ki a keresletet. A legfrissebb mérlegadatok szerint az idei év első negyedévében 282 millió dollárra hízott a cég vesztesége, az egy évvel korábbi 154 millió dollárral szemben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek