Változás a Cseh Vasutak vezérigazgatói posztján

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.12.01. 18:45
A-380-as-sorozatú-mozdony-teljes-díszben

A nehéz időkben válságkezelő menedzserre van szükség a cseh közlekedésügyi miniszter szerint. Az új vezető a ČD Cargo eddigi vezére, Ivan Bednárik lesz.

Václav Nebeský tavaly szeptemberben ült a Cseh Vasutak vezérigazgatói székébe, aki inkább volt politikai kinevezett, mint vasúti, vagy akár vasútipari szakvezető. Most minden bizonnyal leváltják posztjáról, a vállalat igazgatói tanácsa a héten dönt felmentéséről. A vezetői poszton nyílt titok, hogy a Cseh Vasutak vállalati csoport teherszállítási üzletágának, a ČD Cargónak a vezérigazgatója válthatja Václav Nebeskýt a poszton.

A vállalatnál az igazgatói tanács úgy gondolja, hogy a jelenlegi kiváltképp nehéz, válságos időkben egy olyan vezetőre van szükség, aki képes a pénzügyi válság kezelésére. Nebeský viszont a hírek szerint maradhat a vállalatnál, mint az igazgatói tanács alelnöki tagja. Ebben az esetben egy másik tanácstagtól válhatnak meg a vállalatnál. A Cseh Vasutak az idei évet becslések szerint több mint 3 milliárd korona (40,5 milliárd forint) veszteséggel zárja majd. Ott spórolnak, ahol csak tudnak, és egyelőre sikeresen veszik a jegyár-bevételből származó kiesést, a járványhelyzet miatti válságos időszakot.

A cseh közlekedésügyi minisztérium a vasúti szolgáltatóknak körülbelül egymilliárd korona kárpótlási segélycsomagot szeretne szétosztani. Egyrészt az állam által megrendelt távolsági járatok leállításáért, másrészt a saját üzleti kockázatra közlekedtetett járatokért, amelyek most ugyancsak pihenőre kényszerültek. A teherszállítási üzletág esetében a szolgáltatóknak megtérítenék, kompenzálnák a megújuló energiaforrásokért fizetett díjat az idei évben. Ebben az esetben körülbelül egymilliárd koronáról (13,5 milliárd forint) van szó. A teherszállító vasúttársaságokat tömörítő szövetség (ŽESNAD) már korábban kérte a pályahasználati díjfizetési kötelezettség felfüggesztését a válság idejére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek