Vasutas kerestetik!

iho/vasút   ·   2018.06.06. 18:45
kalauz_deutsche_bahn_szemelyzet_kislid

Legalábbis a Deutsche Bahn még ebben az évben ennyivel szeretné növelni munkavállalóinak számát. E célból szabályos castingokat rendez a vállalat, Hamburgban éppen elektroműszerészeknek. Itt akad olyan is, aki civilként lép be az ajtón és vasutasként lép ki onnan pár perc múlva.

Indulás Frankfurt am Mainból (képek forrása: spon.de)

Hamburgban 525 szabad állás van ebben a munkakörben, hogy mindez betölthető legyen, a vasútvállalatnak alaposan le kell adni az elvárásaiból, illetve új csoportokat kell megszólítania. A célcsoportba kerülnek az ötven évnél idősebbek, tanulmányaikat félbehagyók, egykori hivatásos katonák, az iskolákból frissen kikerülők. Mindannyiuknak azonosak az esélyeik a vasútnál. Az elmúlt évben például az összes, a vasútnál új munkát kezdő munkavállaló tizennégy százaléka már betöltötte az ötvenedik életévét. Érdemes ezt összehasonlítani a magyar helyzettel: aki ötven éves kor felett veszti el önhibájából, vagy külső ok folytán a munkáját, a legkritikusabb életszakasznak néz elébe, különösen igaz ez a nőkre.

Az elektroműszerészek mellett forgalmi szolgálattevőket és mozdonyvezetőket is keresnek. A mottó: Álláskeresőből egy nap alatt munkatárs! Mindazok, akik megfelelőnek látszanak, még a casting helyszínén ígéretet kapnak arra, hol és mikor állhatnak munkába. A vasút a hatalmasnak tűnő létszámnövelési offenzíva okaként a konszern általános növekedését és az informatikai szakirány térnyerését adja meg.

Mindezeken túl a vasutaslét nem fenékig tejfel a Deutsche Bahnnál sem. Aki bírja a német nyelvet és van egy kis ideje, az végignézheti az itt nem beágyazható, de alapos és művészi látásmóddal elkészített kisfilmet, amelyet ennek az oldalnak a végére tekerve lehet elérni. Az önkéntes jelentkező (talán újságíró?) egy hét alatt több, utasgondozással kapcsolatos munkaterületen próbálhatta ki magát a DB személyszállító flottájának összes kategóriájában. Bár a kétezer eurós, azaz hatszázezer forintos havibér első hallásra jónak tűnik, az leszűrhető a filmből, hogy akinek nem kifejezetten életeleme az állandó alázatos szolgálat, valamint bőrvastagsága sem éri el egy rinocéroszét, annak nem sokkal van jobb dolga Hamburg és Berlin között, mint hazai társának a Miskolc és Sátoraljaújhely közötti járaton.

Reggeli üdvözlőcukorka-osztás az ICE-n

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek