Vasúton érkezik Kínába a kazah gabona

iho/vasút   ·   2022.02.17. 12:00
kazah_tehervonat

Az orosz RZD Logistics kazahsztáni üzletága az éven már két mezőgazdasági termékeket szállító próbavonatot közlekedtetett le. A fuvaroknak lesz folytatása is.

A szerelvények 124 egyenként negyven láb (12,19 méter) hosszú konténert cipeltek az Almati közelében található Bajszerka állomásról a Kína északnyugati részén, Kanszu tartományban fekvő Vuvej városába. A vonatok az alasankoui határállomáson átkelve léptek be Kínába és négy nap alatt tudták le a teljes távot. A konténerek főleg gabonát, búzakorpát, napraforgómagot, lisztet és más, Kazahsztánban előállított mezőgazdasági termékeket szállítottak.

A versenyképes áraknak és a magas minőségű szolgáltatásnak köszönhetően a megrendelők élénken érdeklődnek a szolgáltatások iránt, az RZD Logistics kazahsztáni ága ezért a továbbiakban is mindent meg fog tenni a megfelelő szolgáltatási szint érdekében.

Kína azonban nem az egyetlen térség, amire az RZD fókuszál: a vállalat Törökország irányába is kacsingat. A világ egyik legnagyobb mezőgazdaságitermék-előállítójának számító Kazahsztán rendelkezik a szükséges kapacitással ahhoz, hogy ezeket számos nagy piacra exportálja, így hamarosan Törökországba is elindulhatnak a vonatok.

A Kazahsztánból Kínába indított első, lenmagot szállító tehervonat 2020. január 15-én érkezett Kanszu tartomány székhelyére, a közel négy és fél millió lakosú Lancsouba. A szállítmányt közvetlenül a lancsoui gabona- és olajvállalat finomítójába vitték, hogy étolajat készítsenek belőle, melyre a közelgő kínai holdújév idején jelentős igény mutatkozik az ország északnyugati részén. A kizárólag árpával megrakott első vonat tavaly júniusban Pavlodarból érkezett a szintén Kanszuban található Csangjébe, ahol az árpát malátává dolgozták fel, mely a sör készítéséhez szükséges.

Habár az idei két vuveji fuvarral az RZD Logistics még csak tesztelte a lehetőséget, ezek nem az utolsó szállítások: az Oroszországi Vasutak (RZSD) leányvállalata jelentős potenciált lát az üzletben. A vállalat szerint az útvonal a megrendelők egyéni igényeire szabható, február végéig még legalább hat–hét fuvart terveznek – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek