Vezércsere a vámosoknál

iho.hu   ·   2018.10.04. 08:45
vamkep

Az adó- és vámhatóság szervezeti integráció létrejöttekor a megszűnő VPOP országos parancsnokához kapcsolódó egyes szakmai hatásköröket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás szervezetébe kinevezett szakfőigazgató vette át. A posztot 2012-es megalakulása óta Szabó Károly vezérőrnagy töltötte be.

A magas beosztású vámszakmai vezető rendszeres résztvevője volt a logisztikai, termelői, kereskedői fórumoknak. Párbeszédet folytatott vámszakmai szereplőkkel, majd az adóügyleteket kísérő szállításokat nyomon követő EKÁER rendszer bevezetésében és alkalmazásában érintett szereplőkkel, szövetségekkel. Logisztikai és vámkonferenciákon, egyeztető fórumokon tartott nyitóbeszédeivel, sajtótájékoztatóival rendszeresen tájékoztatta a gazdasági szereplőket a vámszakma, az EKÁER aktualitásairól, a vámosok áruellenőrzési gyakorlatairól, tapasztalatokról, eredményekről.

Az elmúlt években folyamatosan konzultált a távol-keleti irányból érkező szállítmányok vámkezelésében és fuvarozásában résztvevő árufuvarozó- és szállítmányozói csoportokkal, szövetségekkel a forgalom és a vámbevételek növelése érdekében, amelyhez átlagban huszonhárom perces import vámkezelési időt, és hatékonyabb áruellenőrzést ígért a hatóság részéről. A gazdasági szereplőktől ugyanakkor rugalmasabb fuvarszervezést, illetve a felelős gondolkodású, rendszeresen ellenőrizhető, AEO státuszú vámszolgáltatói hozzáállást várt.

A kínai projektet támogató vámszakma segítségével több pireuszi, illetve szárazföldi átkelésű konténeres irányvonat érkezett a budapesti áruelosztó terminálokra, vagy exportárukkal indult Ázsia irányába.

Az ismeretlen hátterű távol-keleti vállalkozókkal folytatott kereskedelem veszélyes üzem, amellyel összefüggésben a nyáron leváltották a legnagyobb forgalmú fővárosi adó- és vámigazgatóság vámszakmai igazgatóhelyettesét és azonnali szigorítást vezettek be a vámolásban. Szakmai körökből azt az információt kaptuk, a szakfőigazgató pozíciójában történt vezetőváltás mögött is a kínai áruforgalom vámkezelései állhatnak, elsősorban azért, mert a pénzügyőrök a konténerekbe rakott áru alacsony értéke alapján számították ki a fizetendő vámokat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalán közzétett közérdekű tájékoztatás október 1-jétől hatályos vezetői névsorában már Bakai Kristóf Péter ezredes az új vámszakmai főigazgató, aki korábban a Nemzetközi Főosztályt vezette.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek