Vörös ledes sorompórúddal próbálkoznak a csehek

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.10.21. 18:00
sorompo_01

Az Ústí nad Labem-Střekov és Děčín-východ állomások között vezető vasútvonalon fekvő Velké Březno vasútállomás szintbeli vasúti átkelőhelyen telepített a cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (SŽDC) olyan sorompórudakat, amelyek piros led izzókkal vannak ellátva. A műanyag sorompórúd 46 ezer koronába került (600 ezer forint). Az említett vasúti átjáró nagyon forgalmasnak mondható a környéken, a közelében iskola is van, ezért esett a választás pont erre a helyre. A szakaszon naponta több mint 80 vonat halad át, emellett jelentős a közúti forgalom is arrafelé.

(fotó: SŽDC)

A led izzókkal ellátott sorompók most tesztüzemben vannak, elterjesztésükről később döntenek. A műanyag és a fehér mezőkön pirosan világító sorompórudak bár drágábbak, mint az eddig használatos fa sorompórudak, de tartósságuk szempontjából előnyösebbek lehetnek. A led izzókat pedig sokkal jobban látni, korábban észrevehetők például alacsony látótávolság mellett. A sorompórudakat ugyanolyan könnyű áttörni, mint a fából készülteket, a műanyag rúd belseje üreges.

Velké Březno nemcsak a sorompók miatt lehet érdekes úticél, a településen sörgyár is van

Az Elba-völgy jobb parti vasútvonalát  Ústí nad Labem-Střekov és Děčín-východ állomások között az A-Híd Zrt. cseh partnerével, a Klement a.s. céggel építette újjá. A huszonnégy kilométeres pályaszakaszon a személyvonatokon kívül erős teherforgalom is bonyolódik. A vasútvonalat teljesen felújították, nőtt a legmagasabb megengedett pályasebesség is, s amit a megrendelő nagyon méltatott, hogy az egyes megállóhelyek közelebb kerültek a településekhez, valamint hogy új peronok, ezekhez akadálymentes hozzáférés is létesült. Kicserélték az elavult vasúti átjárók biztosító berendezéseit, automatikus vonalblokkházak is létesültek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!


Kapcsolódó hírek