Vörösiszap-katasztrófa: folytatódott a MÁV pere

Jávor Attila   ·   2011.09.08. 16:00
title

Folytatódott a kártérítési per a MÁV és a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) között a Fővárosi Bíróságon. A vasúttársaság a perben azt szeretné elérni, hogy a MAL térítse meg a vörösiszap-katasztrófa nyomán őt ért károkat. A másfél kilométer hosszan megrongálódott pályaszakasz helyreállítási költsége 272 millió forint volt, az egyéb kapcsolódó költségekkel együtt (vonatpótlás, késések) a MÁV összesen 384 millió forintra tart igényt. A MAL mind a kártérítési igény jogalapját, mind az összeg nagyságát vitatja.

A megrongálódott pályaszakasz egy része

Az eljárás jelenlegi szakaszában a jogalap fennállásának bizonyítása történik, a MAL ugyanis azzal védekezik, hogy a elháríthatatlan külső okból (a szélsőséges időjárás miatt) következett be a tragédia, ez esetben pedig nem áll fenn a cég polgári jogi felelőssége. A katasztrófa okainak megállapításához szakértői véleményre van szükség. A polgári pertől függetlenül azonban büntetőeljárás is indult a MAL ellen, amelyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnika Tanszékét kérték fel szakvélemény megalkotására. Ezért a felek a mai tárgyalási napon abban állapodtak meg, hogy a felperes beleegyezése után ezt a szakvéleményt elfogadják a kártérítési perben is, és szükség esetén kiegészítik azt. Ezután Dr. Darákné Dr. Nagy Szilvia bíró berekesztette a tárgyalást, és új időpontot tűzött ki.

A MAL Zrt. jogi képviselője szerint a jogalap bizonyításánál még összetettebb és nehezebb lesz az összegszerűség bizonyítása, ezért hosszabb eljárás várható. Az ügy kimenetelét nem kívánta megjósolni.

Dr. Vígh Péter, a MÁV Zrt. jogtanácsosa szerint is átcsúszik az eljárás a jövő évre. „Úgy gondolom, kellő alapunk van arra, hogy a bíróság az eljárás végén az alperest elmarasztaló döntést hozzon”- tette hozzá a jogtanácsos.

A per következő tárgyalása 2011. december 14-én 13 órakor lesz.

A pusztító áradat nyomai magukért beszélnek

Kapcsolódó hírek