CPK: újabb szakasz nyomvonala végleges

iho/vasút   ·   2024.08.29. 16:00
cpk

A leendő reptéri csomóponttól északra, Płock és Włocławek felé választották ki a pálya útvonalát, ami leghamarabb 2035-re készülhet el.

A lengyel kormány multimodális gigaprojektért felelőse százötven kilométernyi nagysebességű vonalszakaszra bólintott rá. A pálya az úgynevezett északi központi fővonal részét képezné, melyet eredetileg még az 1970-es években javasoltak a Sziléziai (Sląskie) régiót Varsóval összekötő fővonal a Gdańsk, Sopot és Gdynia városokból álló úgynevezett hármasváros felé való meghosszabbítása érdekében.

A CPK projektgazdája 2022-ben az IDOM, a BBF és az Arcadis alkotta konzorciumot jelölte ki, hogy elkészítse a javasolt vonal tanulmányait. A műszaki, gazdasági és környezeti elemzés megállapította, hogy a W41-es jelzésű útvonal érte el a legmagasabb pontszámot, mivel az lenne a legkisebb hatással a környezetvédelmi szempontból fontos és a már beépített területekre.

A véglegesített vonalszakasz nyomvonala (kép forrása: CPK / Railway Gazette)

A CPK repülőtértől Lipnóig vezető pályaszakaszt 350 kilométer/órás sebességűre tervezik, a Grochowalsk és Włocławek közötti kiágazáson pedig kétszázötvennel haladhatnának a vonatok. Mindkét szakaszon egyaránt zajlana személy- és teherszállítás is.

A preferált útvonalat hamarosan fel is veszik az úgynevezett nemzeti integrált vasúthálózatba. Mivel a projekt a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) kiterjesztett törzshálózatának része lesz, így jogosult lehet uniós támogatásra – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a leendő CPK repülőtér állomásának látványterve. Kép forrása: CPK)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek