Digital Rail Germany a jövő digitális vasúti közlekedéséért

iho/vasút   ·   2023.07.16. 12:00
siemens_mireo_smart

A kezdeményezés részeként a Deutsche Bahn (DB), a Siemens Mobility, a Bosch és további partnerek a vonatok teljesen automatizált működését tesztelik Németországban.

Az AutomatedTrain elnevezésű kutatási és fejlesztési projektben a partnerek a következő három évben a vonatok teljesen automatizált indítási és tolatási mozgásait fogják tesztelni. Ennek érdekében 2026-ig a Siemens Mobility intelligens érzékelőkkel szereli fel egyik motorvonatát, valamint egy stuttgarti S-Bahn-szerelvényt. Előbbi esetben a Siemens Mireo Smart vonata mozdonyvezető nélkül, autonóm módon közlekedik majd a járműteleptől az első állomásig. Akadályok esetén a jármű automatikusan fékezni fog. Ezen kívül a vonatok teljesen automatizált össze- és szétkapcsolását is tesztelni fogják. Az S-Bahn-szerelvény pedig többek között az akadályok felismerésére vonatkozó adatokat is gyűjti majd. Mindkét járművet ugyanazzal a hardverrel, azonban különböző szoftveres megoldásokkal szerelik fel. Ez lehetővé teszi, hogy összehasonlítsák egymással a rögzített szenzoradatokat és a szoftver hirtelen fellépő helyzetekre adott reakcióit.

A projektet a Szövetségi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium (BMWK) támogatja. Michael Kellner parlamenti államtitkár Berlinben nyilvánosságra hozta a mintegy 42,6 millió euróról (bő 16 milliárd forintról) szóló finanszírozási határozatot.

Andre Rodenbeck, a Siemens Mobility vasúti infrastruktúra üzletágának globális vezetője arról számolt be, hogy Németországban most először tesztelik a teljesen automatizált, vezető nélküli működést az ETCS-en alapuló regionális közlekedésben. A Siemens büszke arra, hogy részt vehet az Automated Train kutatási és fejlesztési projektben. A munkálatok előkészületeként az egyik Mireo Smart regionális motorvonatot a legújabb GoA4 technológiával szerelik fel. A projektben való részvétellel folytatják a vezető nélküli vonatokkal és a vasúti közlekedésben az akadályok felismerésével kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységet.

(Nyitóképünkön a Siemens Mireo Smartjának látványterve. Kép forrása: Siemens AG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek