Együttműködik Hungrail és a VJASZSZ

iho/vasút   ·   2023.11.17. 18:00
hungrail_vjaszsz_egyuttmukodes_2023

A megállapodás célja, hogy a két szervezet segítse egymás munkáját, támogassák a magyar gazdaság és a magyar vállalkozások, elsősorban tagvállalataik fejlődését, versenyképességének növekedését.

A két szervezet együttműködéséről szóló dokumentumot a hagyományos Soproni vámszakmai napok és üzletember-találkozó keretében írta alá dr. Berényi János, a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének (VJASZSZ) elnöke, valamint dr. Mosóczi László, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke, a MÁV-Start vezérigazgatója.

Mivel a vasúton továbbított áruk volumenét a jelenlegi 50 millió tonnán felül 25 millió tonnával növelni kell 2030-ig, ehhez a vasutat helyzetbe hozó intézkedések végrehajtására van szükség. A logisztikai ágazat bruttó hazai hozzáadott értékét pedig a jelenlegi öt százalékról tíz százalékkal kell növelni, melynek elérésében a vasútnak jelentős szerepet kell vállalnia.

A 2006-ban alakult Hungrail a hazai vasúti ágazat első számú érdekképviseleteként küldetésének tartja az ágazat folyamatos fejlesztésének támogatását, versenyképességének és biztonságának fokozását. A VJASZSZ-nál évtizedek óta felhalmozódó szakértelemből tagjai közül elsősorban az árufuvarozással foglalkozó vállalkozások profitálhatnak, hiszen a szervezet harminc éve tömöríti a vámügyintézőket, vámközreműködőket, szállítmányozással foglalkozó tagokat, az évtizedek alatt pedig a szövetség tevékenysége kiterjedt az adózási, jövedéki, agrár és hulladékgazdálkodási szakterületekre, illetve a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyekre is.

A megállapodás szerint a felek kölcsönösen megosztják egymással tudásukat, együttműködnek konferenciák, rendezvények szervezésében, segítenek eljutni egymás tagságához, megosztják információikat, szerepelnek egymás rendezvényein, közösen vesznek részt Magyarországon és az Európai Unióban a jogszabályok alakításában, a tagvállalatok szempontjainak érvényesítésében a kormányzat és a hatóságok felé.

Mosóczi László, a Hungrail elnöke arról beszélt: „A logisztikai szektor a gazdasági vérkeringés és a növekedés alapja, a beruházás- és exportalapú gazdasági modell motorja. Ez azt jelenti nekünk, vasutasoknak, hogy egyre több árut kell elszállítani. Mindezt célszerű úgy megtenni, hogy minél több árut környezetkímélő módon, vasúton vigyünk. Az előttünk fekvő megállapodás elsődleges célja, hogy tovább erősítsük partnereinkkel a hazai logisztikai és vasúti fuvarozói ágazatot, hogy helyzetbe hozzuk a vasutat, csökkentsük versenyhátrányát más áruszállítási módokkal szemben, és növeljük esélyeit a nemzetközi árualapokért folytatott küzdelemben. A vasúti árufuvarozás előtt álló lehetőségek kihasználása érdekében azonban csak akkor lehetünk sikeresek, ha a szállítási folyamatokat felülvizsgáljuk és az újonnan érkező igényekhez igazítjuk. Ez azt is jelenti, hogy még több, a vasúti szektor versenyképességét javító intézkedés megvalósítására van szükség vámügyi és adózási területen is.”

(Nyitóképünkön balra Berényi János, a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének elnöke, jobbra dr. Mosóczi László, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke, a MÁV-Start vezérigazgatója a megállapodás megkötésekor)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek