Eldőlt: a DSV-é a DB Schenker!

iho   ·   2024.09.16. 12:00
dbschenker_dsv

A dán logisztikai óriás 14,3 milliárd euróért vásárolja fel a német nemzeti vasút logisztikai üzletágát, ezzel a világ legnagyobb szállítmányozójává válik.

A hírt az anyacég Deutsche Bahn AG (DB) is megerősítette: a vállalat igazgatósága aláírta az leányvállalat eladását a DSV-vel. Az ügylet befejezéséig várható kamatbevétellel együtt a teljes értékesítési érték 14,8 milliárd eurót (jelenlegi árfolyam alapján bő 5800 milliárd forintot) tesz majd ki.

A DSV-től elmondták: a DB Schenker felvásárlása átalakító erejű a cég számára, mivel új világelső szereplővé válnak a globális szállítmányozási és logisztikai iparágban. Az akvizícióval Németország a DSV kulcsfontosságú piacává válik, ez jelentős hatással lesz a jövőbeli működésre. A különböző központi funkciók továbbra is Németországban maradnak, többek között a Schenker esseni központja is. A dán vállalat növekedésre számít Németországban, ezért egymilliárd eurónyi (közel 400 milliárd forintnyi) beruházást tervez a következő három–öt év során.

Az ügylet teljes befejezésééig viszont még számos teendő van. A legfontosabb, hogy a DB felügyelőbizottsága és a német szövetségi kormány digitális és közlekedési minisztériuma jóváhagyja, erre a következő hetekben kerülhet sor. Ezen felül meg kell szerezni a szokásos hatósági engedélyeket is, melyek a jövő év második negyedévében történhet meg. A tranzakciót körülbelül négy–öt milliárd eurónyi (cirka 1500–2000 milliárd forintnyi) tőke és hitel kombinációjával tervezi finanszírozni a DSV.

A német logisztikai vállalat felvásárlására eredetileg hét érdeklődő jelentkezett: a DSV-n felül a luxemburgi magántőkealap CVC, az amerikai Carlyle Group és az abu-dzabi befektetési hatóság Abu Dhabi Investment Authority konzorciuma; a svájci központú MSC és a dán Maersk, a szaúd-arábiai nemzeti szállítmányozó Bahri, az Abu-Dzabi központú ADQ befektetési alap, valamint a bostoni Bain és a szintén bostoni Advent International partnersége. Augusztusban viszont már csak két szereplő: a DSV és a CVC küzdött a győzelemért, miután nyár elején az MSC és a Maersk, majd a Bahri is visszalépett az üzlettől.

Az utolsó körös párharc során mindkét vállalat azon dolgozott, hogy elnyerje a DB kegyeit. A dánok például a tervezett egymilliárd eurós befektetéssel a jövedelmezőség növelése érdekében, a CVC pedig további legalább egymilliárd eurót ajánlott fel a Deutsche Bahnnak a jövőbeli első nyilvános ajánlattételből (IPO) való kilépés esetén. Ez akkor teljesült volna, ha a német kormány a CVC ajánlatának azon verzióját fogadja el, melyben az állam a DB Schenker kisebbségi tulajdonosa marad – számol be a Rail Freight.

A Reuters arról ír, hogy a Sydbank brókercég szerint a DSV az akvizícióval a világ legnagyobb szállítmányozójává válik árumennyiség és bevétel szempontjából is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek