Elektronikus várólista csökkenti az ázsiai szállítási költségeket

iho/vasút   ·   2022.03.31. 12:00
kazah_teher

A kínai–kazah határnál található Nur-Zsolinál bevezetendő rendszer megfelezheti a szállítási kiadásokat.

Az új elektronikus rendszer célja a határokon átnyúló árufuvarozás átláthatósága, valamint a vámkorrupció visszaszorítása. A kazah pénzügyminiszter-helyettes, Szuahaszil Nazara elmondta, a lépésnek köszönhetően a kínai–kazah határon átkelő áruk szállítási költségei a felére fognak csökkenni.

Az elektronikus várólista tesztjei március 10-én kezdődtek meg. A folyamat jelenleg az adatmigrációs szakaszban jár, mielőtt felváltaná az eddigi rendszert. Az új rendszer kizárja a kettős nyilvántartású és a nem teherszállító járművekre vonatkozó információkat, továbbá az adózási állapotot és az útdíjhátralékot is ellenőrizni tudja. A kazah Nemzeti Bevételi Bizottság közleményben közölte: ezzel a korrupció előfordulása minimálisra fog csökkenni.

A Kazahsztánban idén év elején zajló zavargások csökkenésével az ország elkezdett helyreállni, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök elrendelte az ország vámszolgáltatásainak felülvizsgálatát, különös tekintettel a kínai határnál működőkre. A határon átlépő járművek számos esetben kikerülik az ellenőrzést és a vámellenőrző pontoknál nem fizetnek vámot.

Az elnök elmondta: vannak olyan magas beosztású emberek, akik arra kényszerítik az üzemeltetőket, hogy a határon való ellenőrzéskor törvénytelenül járjanak el. A jelentések szerint a kaotikus adminisztráció miatt az ország mostanra több milliárd tenge (kazah pénznem) adóbevételtől esett el.

A vámkorrupció elleni küzdelem során a vámosztályon február végén elvégzett alapos nyomozás eredményeként a Kazahsztáni Korrupcióellenes Hivatal arról számolt be, hogy több, a Nur-Zsoli határátkelőnél dolgozó vámtisztet letartóztattak azzal a váddal, hogy a csempészett áruk felderítésének elkerülése érdekében kenőpénzt fogadtak el.

A vámrendszer átalakítása megerősítheti az államkincstárat, továbbá pénzügyi támogatást nyújthat a zavargások utáni számos reformintézkedés végrehajtásához. Az elektronikus várólistarendszer javíthatja a vámvizsgálatok átláthatóságát is, csökkentve ezzel a késéseket és a szállítási költségeket – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció, kép forrása: Rail Freight)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek