Épülhet a firenzei nagysebességű vasúti pályaudvar és alagút

iho/vasút   ·   2022.12.30. 09:00
firenze_belfiore

Az olasz infrastruktúra-kezelő RFI az Impresa Pizzarotti & C és a Saipem vállalatok konzorciumát bízta meg a több mint egymilliárd eurós beruházással.

A Milánót Rómával összekötő nagysebességű vasútvonal Firenze északi részén át vezető szakaszán egy hét kilométer hosszú, kétcsövű alagút is épül majd, melynek célja, hogy különválassza a nagysebességű vasúti szolgáltatásokat a hagyományos vonatoktól. A fejlesztésnek köszönhetően egyrészt kapacitás szabadul majd fel a firenzei Santa Maria Novella pályaudvarra vezető, felszíni vágányokról, másrészt a továbbhaladó járatoknak nem kell majd irányt váltaniuk a pályaudvaron.

Az átlagosan húsz méter mélységben futó alagút a várostól északra, Castello és Rifredi állomások között fog kezdődni, a másik vége pedig Firenze keleti részén, Campo di Marte közelében csatlakozik a meglévő vágányokhoz.

A Pizzarotti-vezette konzorcium felel majd a nagysebességű járatokat kiszolgálni hivatott, sok vitát kiváltó Belfiore állomás befejezéséért is – a létesítmény megtervezését még 2002 októberében ítélték oda a Norman Foster & Partnersnek, a kivitelezés 2010-ben kezdődött, de napjainkig sem készült el. A munkálatok lassú haladása kritika aziránt, hogy a Belfiore csomópont a városközponttól mindössze egy kilométerrel arrébb épül meg, mint a már létező végállomás. Az építkezést két felülvizsgálat is késleltette: az egyik 2017-ben, a másik pedig 2019-ben, viszont mindkettő kedvező véleménnyel zárult, az új kapcsolat befejezését javasolva.

A nagysebességű vonal állomásánál csatlakozás érhető majd el a 2019 februárjában átadott T2-es villamosvonalhoz, valamint a regionális vonatokhoz is egy, a Belfiore mellett építendő állomás révén. A Belfiore és a Santa Maria Novella közötti összeköttetések továbbfejlesztése érdekében 2021 májusában hagytak jóvá egy közlekedési kapcsolat létrehozását – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a nagysebességű járatok kiszolgálására létrehozandó Belfiore állomás látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek