Felvásárolta a Captrain hollandiai leányvállalatát az RCG

iho/vasút   ·   2024.06.05. 09:00
captrain_vectron

Folytatja nemzetközivé válását az osztrák szállítmányozási vállalat: a Captrain Netherlands megszerzésével további potenciált hoz a vasúti árufuvarozásba.

A holland leány francia anyacége, a Captrain Holding Paris és az ÖBB Rail Cargo Group-leány Rail Cargo Carrier Kft. között a napokban lezárult üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra.

Az ÖBB vezérigazgatója, Andreas Matthä elmondta, folytatódik az RCG terjeszkedése: a kínai és szerbiai leányvállalatok után most Hollandiában bővíti nemzetközi hálózatát. Úgy véli, a két cég közösen összekapcsolhatja az európai gazdasági központokat az európai kikötőkkel, ezáltal az egész világgal.

A Captrain Deutschland Group Captrain Netherlandsért eddig felelős vezérigazgatója, Henrik Würdemann szerint az ÖBB Rail Cargo Group formájában olyan vevőre találtak, mely kész integrálni a céget a hálózatába és új lehetőségeket kínálni a vállalat fejlődéséhez. Az osztrák csoport és a Captrain együttműködése megerősödött az elmúlt évek során, így az akvizíció mérföldkőnek számít.

Az RCG Európa második legnagyobb vasúti logisztikai szolgáltatójaként következetesen erősíti pozícióját: tizennyolc országban tevékenykedik, melyek közül jelenleg tizenháromban – ez a szám hamarosan eggyel nő – saját vontatási szolgáltatást is nyújt egészen Kínáig, Európa gazdasági gerincét alkotva. Hollandia nagy földrajzi és stratégiai jelentőséggel bír az úgynevezett ARA-kikötők (Antwerpen, Rotterdam, Amszterdam) és Németország közötti közvetlen kapcsolat, valamint a fontos vasúti folyosók és terminálok (Geleen, Moerdijk) elhelyezkedése okán. Ezeken felül nagy érdeklődés mutatkozik a modális váltás éghajlati célokkal összhangban történő bővítése iránt is.

Az RCG vezérigazgatója, Clemens Först elmondta, a Benelux-országok fontos piac a vállalatcsoportnak. A saját vontatási hálózat bővítésével a jövőben kezdőponttól végpontig saját trakcionálással – vagyis saját személyzettel és mozdonyokkal – tudja majd kezelni TransFER-szolgáltatásait az RCG. Ez költségelőnyöket és nagyobb rugalmasságot jelent – vagyis a legjobb minőséget az ügyfeleknek.

Az RCG már számos TransFER-fuvarját fix menetrenddel üzemelteti, többek között a Linz–Duisburg–Rotterdam útvonalon, mindkét irányban heti négy járattal, Wolfurt és Rotterdam között irányonként hetente kétszer, vagy a Linz és Antwerpen közötti, mellyel majdnem minden nap szállít a Benelux-térségbe, sikeresen összekötve Nyugat-, Kelet-, Dél- és Délkelet-Európát. Az RU Captrain Netherlands b.v. akvizíciójával saját személyzettel és mozdonyokkal bővíti ki lefedettségét Európa egy újabb régiójára az RCG.

A Hollandiában 2007 óta aktív Captrain Netherlands b.v. a vasúti fuvarozás szervezésére és üzemeltetésére összpontosít, különös tekintettel a geleeni és a moerdijki terminálokra, valamint az Európa legnagyobb tengeri kikötőjének és a világ harmadik legnagyobb kikötőjének számító rotterdami kikötőre. A körülbelül hatvan alkalmazottat foglalkoztató vállalat 2022-ben 12,2 millió euró (jelenlegi árfolyam alapján közel 4,6 milliárd forint) bevételt ért el, 765 millió tonnakilométer szállítási teljesítmény mellett, ezzel a harmadik legnagyobb vállalat Hollandiában a szektorban. A Captrain Netherlands b.v. hét mozdonyt üzemeltet, mindegyiket tolatási és utolsó mérföldes szolgáltatásokra használja, ez fontos előnyt jelent a végponttól végpontig történő szállításoknál.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló, a Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A világ 18 országában jelen lévő RCG összesen 5912 logisztikai szakembere évente körülbelül 419 ezer vonatot – naponta nagyjából 1150-et – közlekedtet le biztonságosan, évente több mint 78 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal.

(Nyitóképünkön a Captrain egyik Siemens Vectronja továbbít tehervonatot. Kép forrása: Railway Pro)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Az NSK csapágyinnovációi az InnoTrans 2024-en

iho/vasút   ·   2024.07.03. 12:00

A japán gyártó a közelgő InnoTrans 2024 nemzetközi közlekedéstechnológiai vásáron mutatja be, miként segíthetik világelső megoldásai az európai vasúti ágazatot abban, hogy a szegmens lépést tartson a növekvő fogyasztói elvárásokkal.