Hamarosan meglesz az EU-pénz az új Flirtökre?

MTI   ·   2013.02.10. 09:57
balazszs400

A MÁV-Start és a GYSEV közös ajánlatkérőként tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzési eljárást villamos motorvonatok beszerzésére. Ennek keretében a Start 42, a GYSEV hat alacsonypadlós, regionális villamos motorvonatot kíván vásárolni. A projekt finanszírozására azonban eleddig nincs meg a pénz.

Mivel a legalább 200 ülőhelyes, 160 kilométer per óra sebességre képes, akadálymentes járművekre kizárólag a Stadler Bussnang AG tett ajánlatot a tenderdokumentációt megvásárló nyolc érdeklődő közül, ha lesznek motorvonatok, azok alighanem a MÁV-nál üzemelő hatvanhoz (és a GYSEV által is rendelt négyhez) hasonló Flirtök lesznek.

A tenderkiírás szerint a motorvonatok szállítási végső határideje 2015. szeptember 30. A beszerzést európai uniós forrásból, a közlekedési operatív program (Közop) keretében tervezi finanszírozni a két vasúttársaság. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közölte: az Európai Bizottsághoz (EB) a projekt támogatási kérelmét még nem küldték el, tekintettel arra, hogy a motorvonat-beszerzés finanszírozásához és a támogatási kérelem Brüsszelbe továbbításhoz kormányzati jóváhagyása szükséges.

A közbeszerzés becsült költsége nettó 75,437 milliárd forint a Start- és nettó 10,777 milliárd forint a GYSEV-járművek esetében.

Amennyiben a kormány meghozza támogatói döntést, a projekt finanszírozásához szükséges fedezet rendelkezésre áll. A projekt Európai Bizottsághoz történő benyújtásától kezdődően megnyílik a lehetőség az uniós források lehívására.

Balázs Zsolt tavas tájképe

Kapcsolódó hírek