Hétfőig döntés születhet a fővárosi villamosokról?

iho   ·   2013.10.18. 09:37

A következő napokban kiderül, hogy csúszik-e vagy sem a budapesti 1-es villamosok szállítása. A Napi Gazdaság úgy tudja, a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (KDB) október 21-ig kell határozatot hoznia, vagyis hétfőn válhat nyilvánossá, hogy a testület engedélyezi-e, hogy a megrendelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. megkösse a szerződést a tendernyertes spanyolországi CAF-fal.

Hétfőn kiderül, hogy valóban CAF-villamosa lesz a fővárosnak<br>(fotó: CAF)

Az Index korábbi információi szerint a CAF 27 milliárd forintos ajánlata jobb volt a versenyben maradt vetélytárs Siemensénél (az 1-es és 3-as vonalakra szánt új villamosokra 35 milliárd forintos uniós keretet terveztek). A baszk cég 25 rövidebb és a 12 hosszabb, alacsony padlós, hosszában átjárható villamos szállítását vállalta. A másik három versenybe szálló gyártót, a lengyel PESA-t, a cseh Skodát és a svájci Stadlert korábban különböző okok miatt kizárták. A korábbi hírek szerint a PESA nem adott vállalást a villamosok szállítására és annak feltételeire, a Skodának a referenciáját és gyártókapacitását találták aggályosnak, illetve a villamos csuklóalagútja nem volt elég magas, a Stadler járműveinél pedig az ülőhely-elrendezéssel és az ablakkialakítással voltak gondok. A Skoda valószínűleg ezt a kizárásról szóló döntést támadta meg az utolsó pillanatban.

A Napi Gazdaság a BKK-t is megkereste, a cikk szerint a közlekedési cég válaszából arra is lehet következtetni, hogy a főváros esetleg felkészült egy újabb pályázatra, de az is elképzelhető, hogy a KDB arra kötelezi a közlekedési céget, hogy egy ponttól „ismételje” meg az eljárást, ami után új eredmény is születhet. A lehetőségek között szerepel természetesen az is, hogy a KDB elutasítja a Skoda beadványát, ami után a BKK rövid időn belül megkötheti a nyertessel a szerződést.

A villamosbeszerzés lezárása sürgető, hiszen a BKK uniós forrásból finanszírozná a beruházást, a járműveknek 2015 végéig meg kell érkezniük, akkor zárul le ugyanis az uniós ciklus (a támogatás ezt követően nem használható fel). A beszerzés egy százmilliárdos csomag része, ebből finanszírozzák még az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítását, rekonstrukcióját és a budai fonódó villamosok kiépítését is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek