Kedvező hitelt nyújtanak a franciák az ukrán vasúthálózat helyreállításához

iho/vasút   ·   2023.08.01. 12:00
ukran_vasut

A 37,6 millió eurós kölcsönből a közel másfél éve zajló háború során jelentősen megrongálódott infrastruktúrát építik újjá.

Az ukrán nemzeti vasút UZ igazgatóságának elnöke, Jevgenyij Ljascsenko elmondta, ez az első alkalom, hogy az ország hosszú lejáratú kedvezményes kölcsönt kap, kényelmes fizetési ütemezéssel. A szakember kiemelte, a piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron szerezhetnek be sínszálakat a francia Saarstahl Railtől, mely az éven körülbelül húszezer tonna sínt fog Ukrajnába szállíttatni.

A háború előtt a mariupoli Azovsztal vas- és acélmű látta el sínekkel az ukrán vasúthálózatot, azonban a tavaly májusban kezdődött, közel három hónapig tartó heves támadások során az szétlőtték az üzemet, és a város is az oroszok kezébe került. Azóta ezen termékeknek gyakorlatilag nincs egy előállítója sem Ukrajnában, így európai beszállítók után kellett nézni.

A kölcsön 35 évre szól és kifejezetten rugalmas: az ukránoknak az első tizennégy évben egy eurócentet sem kell visszafizetni a francia kormánynak.

A legkedvezőbb tényező az éves kamatláb, mely a hosszú türelmi időszakot követően is csak 0,016 százalék: a korábbi hasonló hiteleknél három és húsz százalék között mozgott.

Habár az anyagok teljes költségének kiszámításához még nem hoztak létre módszert, az UZ szerint két lehetőség áll rendelkezésre: az egyik egy olyan képlet, mely figyelembe veszi az olyan nyersanyagok árának ingadozásait, mint a fémhulladék, a villamosenergia, a vasérc és a kokszszén, a másik pedig a fix 1950 eurós (a jelenlegi árfolyam alapján cirka 730 ezer forintos) tonnánkénti ár. Az ár meghatározásának módját a vevő választja ki, attól függően, hogy a szállítás időpontjában melyik ár az alacsonyabb – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: UZ / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek