Leállítja a vasúti fuvarozást egy oroszországi kikötőbe Kazahsztán

iho/vasút   ·   2023.05.09. 09:00
kazah_tehervonat

A kazah nemzeti vasúttársaság KTZ május 8-ától nem szállít olajtermékeket a tamani kikötőbe, a lépést nem indokolták.

A KTZ Express szerint a döntés nem lesz hatással a Kína és Oroszország közötti szállítási volumenre.

Az olajtermékek tamani kikötőbe történő vasúti szállításának betiltása több tényezőhöz köthető. Például a Reuters egyik tavaly augusztusi jelentésében az áll, hogy kőolajának értékesítése érdekében Kazahsztán elkezdi használni az egyik legnagyobb azeri olajvezetéket, ezzel egy Oroszországot elkerülő alternatív útvonalat hozna létre – a kazah olajat eddig az Oroszországot átszelő CPC-vezetéken keresztül exportálták a Tamar közelében található Novorosszijszk fekete-tengeri kikötőjébe.

Oroszország már többször fenyegetőzött is a vezeték leállításával, ezért a kazahok életképes és stabil alternatívákat kerestek. A meglehetősen barátságtalan figyelmeztetések hátterében Kazahsztánnak az oroszok ukrajnai háborújával kapcsolatos álláspontja áll, valamint az, hogy az ország tavaly nyáron nem volt hajlandó elismerni a Luhanszki és Donyecki régiók függetlenségét.

Az olajellátási lánc megszakításával kapcsolatos fenyegetésekre reagálva Kazahsztán kijelentette, megtiltja az Európai Unió és az Egyesült Államok által szankcionált termékek Oroszországba és Fehéroroszországba (Belarusz) történő szállítását, konkrét lépés azonban eddig még nem történt. A legújabb fejlemény azonban része lehet Kazahsztán diverzifikációs stratégiájának, melynek célja, hogy a kazah olajtermékek már ne Oroszországon keresztül haladjanak, legalábbis a helyzet stabilizálódásáig – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek